Bob Geldof se střetl s Nigelem Faragem na řece Temži

15. 6. 2016

čas čtení 1 minuta




Euroskeptik a šéf strany UKIP Nigel Farage zorganizoval na středu dopoledne flotilu probrexitových člunů, především probrexitových anglických rybářů, které demonstrovaly na řece Temži za odchod Británie z EU. Mělo to evokovat duch evakuace Britů malými čluny z Dunkirku během druhé světové války. Proti němu se postavil známý hudebník a lidskoprávní aktivista Bob Geldof, který upozornil, že Británie má druhou největší rybářskou kvótu v EU. Obvinil megafonem Farage ze lhaní a varoval, že Farage není žádným přítelem anglických rybářů. Na to reagoval jeden člun podporující Brexit tím, že začal na Geldofův člun stříkat z hadice vodu.

Greenpeace zaútočil na jednu z největších rybářských lodí, které se na řece Temži účastní Farageova protestu proti EU. Je to loď Christina S ze skotského města Peterhead. Před čtyřmi lety majitelé této lodi hráli klíčovou roli v rybářském podvodu v hodnotě 63 milionů liber. Majitelé lodi Ernest Simpson a jeho syn Allan Simpson tehdy dostali každý pokutu ve výši 65 000 liber a soudy jim zkonfiskovaly 725 000 liber za to, že protizákonně lovili makrely a herinky. Ernest Simpson přiznal, že spáchal podvody vylovením a prodejem nedeklarovaných ryb za více než 2 miliony liber a jeho syn za více než 2,7 miliony liber. Šlo o rozsáhlý podvod, jehož se účastnila celá řada skotských rybářů a několik významných továren na zpracování ryb.

John Sauven, ředitel organizace Greenpeace UK, upozornil, že je "nešťastné" že se protestu britských rybářů na řece Temži účastní právě tato loď.

0
Vytisknout
6828

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2016