Jan Sechter diskredituje českou zahraniční službu

31. 8. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Velvyslanec ČR v Rakousku Jan Sechter prokázal absolutní absenci soudnosti, když poskytl rozhovor rasistickým Parlamentním listům, které systematicky publikují poplašné zprávy, islamofobní články a rasistické výlevy a zjevně tak systematicky porušují paragrafy českého trestního zákoníku č.355 a 356.lNeuvěřitelně, Sechter si umístil rozhovor z tohoto pochybného serveru na stránky svého velvyslanectví, ač údajně diplomat, který snad proboha prošel, než se stal velvyslancem, nějakým školením ohledně toho, co je či není pro diplomata přijatelné.

V rozhovoru se nezmiňuje o Ženevských úmluvách z roku 1951, jichž je i Česká republika signatářem, a podle nichž mají státy povinnost poskytnout ochranu lidem prchajícím před válkou a pronásledováním, mají povinnost řádně zhodnotit každou žádost o politický azyl a v důvodných případech azyl poskytnout. Sechter v v přímém rozporu s ustanoveními Ženevských dohod hovoří v rozhovoru pro xenofobní Parlamentní listy hovoří o tom, že "nemůže do EU putovat z blízkého Východu a z Afriky každý, kdo by chtěl, navíc kolektivně" a vyjadřuje naději, že snad se to podaří "vysvětlit i Německu". Sechter požaduje hermetické uzavření hranic Evropské unie proti uprchlíkům. Že to není konstruktivní přístup k uprchlickému problému, který se nevyřeší, když bude střední Evropa strkat hlavu do písku, netřeba dodávat.

Sechterovo rozhodnutí diskreditovat českou diplomatickou službu poskytnutím rozhovoru ostře rasistickému serveru na okraji české společnosti je znepokojujícím signálem toho, do jaké míry je v těchto dnech v České republice dokonce i na oficiálních místech normalizována a přijímána xenofobie, islamofobie, nesnášenlivost a rasismus.

Jak to mezinárodně diskredituje obraz České republiky, netřeba dodávat.

0
Vytisknout
9402

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2016