Islám a kanibalismus? A co křesťanství?

3. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Právnička Klára Samková stupňuje svůj iracionální útok na islám, potažmo útok na zhruba 1,7 miliardy jeho vyznavačů, když během besedy v Ostravě prohlásila: Nemůžeme přece tolerovat násilnickou ideologii islámu, stejně jako bychom třeba neakceptovali kanibalismus. To je přece také určitá etnická komunita, a proto se tady přece nenecháme vraždit či okusovat.“ Samková tedy považuje pětinu obyvatel planety za zdivočelé jedince, kteří jsou na úrovni kanibalů, a proto hodni odsudku civilizovaného světa. Reportáž z besedy otiskly Parlamentní listy, jejichž redakce neustává v systematické démonizaci muslimů, islámu a uprchlíků, aniž by upřednostnila racionální argumenty a fakta. Ta ale v této turbulentní době, kdy se hoaxy dostávají i na titulní stránky „seriózních deníků“, kasu prostě nedělají. Jak je to tedy s islámem a kanibalismem, vezmeme-li „hozenou rukavici“ Kláry Samkové doslova?


Obskurními názory Kláry Samkové by se patrně nikdo nezabýval, kdyby nám nehrozila údajná invaze muslimů, jak tvrdí někteří „analytikové“ na Parlamentních listech a jinde. Pár z těchto exotických expertů dokonce míní, že nám, civilizovaným, nezřídka modrookým blonďákům s běloskvoucí pletí, hrozí z jejich strany genocida. Iracionalita těchto vývodů se zdá být srovnatelná s popularitou nacistické mytologie z 30. let minulého století, nicméně dnes se nad ní mnoho z nás ani nepohoršuje, ačkoliv jde o varovný symptom doby.

Jestliže se někteří jedinci, kteří byli shodou okolností muslimy, dopustili kanibalismu, příkladně jeden ze zfanatizovaným rebelů bojujících v Sýrii proti režimu Bašára Asada, nelze samozřejmě tyto jednotlivé případy extrapolovat.

Se stejnou absurditou bychom mohli tvrdit, že křesťané praktikují kanibalismus, neboť jeden z kanibalů, vyznávajících Bibli, ve Středoafrické republice pozřel část těla jednoho nebo dvou muslimů. Někteří z místních křesťanských bojovníků věří, že lidské maso je učiní neviditelnými, a ukládají si kousky těl do amuletů. Lze z této skutečnosti snad vyvodit nějaký paušalizující soud nad veškerým křesťanstvem? Nikdo při smyslech by tak za vlasy přitaženou hypotézu nevyslovil, ovšem přijde-li na přetřes islám, vše je, jak se zdá, dovoleno.

Pokud ale v České republice v dehumanizaci a démonizaci islámu, muslimů či uprchlíků šlape Samkové nemilosrdně na paty nejvyšší ústavní činitel, který překonává i maďarského národovce Orbána, a v tomtéž se angažují takzvaně seriózní média i bulvár, je o to obtížnější těmto nesmyslům čelit. A to platí i přesto, že je tento text míněn jako mírná nadsázka.

0
Vytisknout
9542

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2016