Britská premiérka se ostudným zemanovským způsobem začala podbízet populismu

6. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Nevolená britská konzervativní premiérka Theresa Mayová signalizovala ve své závěrečné řeči na konec výročního sjezdu Konzervativní strany, že se rozhodla považovat - pouze konzultativní! a nepříliš výrazný verdikt britských občanů, kteří hlasovali pro odchod Británie z EU poměrem 48 procent ku 52 procentům hlasů, za mandát k rozchodu s konzervatismem svého předchůdce Davida Camerona. V bojovném projevu, který však neobsahoval žádný konkrétní politický program, se zapřísáhla, že bude jednat jménem britských dělnických voličů a že razantně zastaví imigraci do Británie z Evropské unie i odjinud.

Hlasování pro brexit bylo signálem od lidu, který "už není ochoten být dál ignorovat," řekla. "V červnu lidé hlasovali za změnu. A změna přijde."

Mayová však musela čelit zuřivé reakci od opozičních politiků, včetně labouristického předáka Jeremyho Corbyna a skotské premiérky Nicoly Sturgeonové, kteří ji obvili, že záměrně rozdmychává protiimigrantské nálady a zneužívá - nepodloženého - strachu voličů z dopadu zahraničních pracovníků na zaměstnanost a na mzdy.

Corbyn uvedl, že Mayové "rozdmychává plameny xenofobie a nenávisti v našich komunitách a snaží se obviňovat cizince ze selhání své vlastní strany".

Sturgeonová uvedla, že projev Mayové a politická strategie, kterou Mayová předložila, "je nejostudnějším projevem reakční pravicové politiky, co paměť sahá".

Mayová tvrdila ve svém projevu, že "někteří lidé nechtějí přiznat, že britští zaměstnanci "mohou skončit bez práce či s nižšími mzdami v důsledku imigrace málo kvalifikovaných lidí". Toto tvrzení je lež, protože tyto dopady imigrace neexistují, hospodářské dopady imigrace jsou čistě pozitivní.

Kapitáni britského průmyslu také reagovali hněvivě na oznámení ministryně vnitra Amber Ruddové, že britské firmy budou donuceny zveřejňovat, jaké procento jejich zaměstnanců tvoří imigranti, a že firmy, které nebudou najímat britské zaměstnance "budou veřejně jmenovány a zostuzeny".

Carolyn Fairbairnová, generální ředitelka Konfederace britského průmyslu, CBI, uvedla: "Jsme magnetem pro talenty už po mnoho let. Měli bychom být hrdi na naši schopnost přilákat do země ty nejlepší a přístup, v jehož rámci mají být podniky za to zostuzovány, naše členy opravdu nesmírně znepokojuje."

Mayová se ve svém projevu v mnoha ohledech vyjadřovala pozoruhodně levicově a centristicky, komentátoři poukazují na to, že se rozhodla ukrást agendu Labouristické straně ve snaze přetáhnout její voliče. Kritizovala globální elity, multinacionální společnosti, které neplatí daně a pochybné podnikatelské praktiky ředitelů velkých podniků:

"Takže jestliže jste šéf, který vydělává majlant, ale nepostará se o své zaměstnance, jestliže jste mezinárodní firma, která považuje daňové zákony za něco vedlejšího, jestliže jste známý podnikatel, který odmítá spolupracovat s úřady v boji proti terorismu, či ředitel podniku, který si vybere obrovské dividendy, i když ví, že krachuje penzijní fond jeho firmy, všechny vás varuji: To musí skončit."

Mayová přislíbila, že bude budovat nový bytový fond, zabrání energetickým firmám, aby vykořisťovaly zákazníky, bude modernizovat broadbandovou síť na venkově a odstraní ekonomické rozdíly mezi rychle se rozvíjejícím Londýnem a méně prosperujícími regiony Británie. Neuvedla, jak to hodlá učinit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6637

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2016