Pákistán vyhrožuje jadernou válkou s Indií

7. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Zatímco je pozornost Západu odváděna zábavou, profesionálním sportem a americkými prezidentskými volbami, v září se nad indickým subkontinentem začaly hromadit válečné mraky - a nyní zhoustly po hrozbě Pákistánu, že použije jaderné zbraně k "anihilaci" Indie, napsal Tarek Fatah.


Poslední vzplanutí sedmdesátiletého konfliktu začalo útokem džihádistických sebevražedných bombových atentátníků infiltrovaných z Pákistánu na indickou vojenskou základnu. Útok za sebou zanechal 19 mrtvých indických vojáků.

Indie odpověděla tím, čemu říká "chirurgický úder" na teroristické tábory v Pákistánem spravované části Kašmíru, což skončilo "významnými ztrátami" mezi džihádistickými militanty, ale také nějakými pákistánskými vojáky.

Reakce Pákistánu ilustruje chaos, který existuje v mocenské struktuře tohoto státu.

Zatímco civilní premiér Navaz Šaríf odsoudil indický útok, pákistánská armáda zcela odmítla, že by došlo k takovému útoku. (Armáda před nějakou dobou zveřejnila odhad, že disponuje zásobami munice na zhruba pět dní konvenčního konfliktu s Indií - KD.)

Zatímco civilní a vojenští představitelé nedokáží jednat společně, ministr obrany naznačil možnost jaderného útoku na indická města a vojenské jednotky.

26. září v rozhovoru pro televizi SAMAA ministr obrany Muhammad Asif prohlásil, že "pokud bude ohrožena naše bezpečnost, anihilujeme je".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7878

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2016