Vyslanec OSN: Východní Aleppo může být do konce roku "zcela zničeno"

7. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura prohlásil, že pokud Sýrie a Rusko nebudou souhlasit se zastavením bojů v Aleppu, "historie je bude soudit". Komentář následoval po oznámení syrské armády, že omezí nálety na východní část města.


Vyslanec nabídl bojovníkům bývalé Fronty an-Nusry ve východním Aleppu, že je osobně doprovodí z města, pokud by chtěli odejít.

"Pokud se rozhodnete důstojně odejít... Jsem osobně připraven vás fyzicky doprovodit," prohlásil de Mistura v přímé výzvě. Během projevu na tiskové konferenci v Ženevě požádal islamisty, aby nedrželi 275 000 civilistů jako rukojmí, a výměnou nabídl cestu z města.

Podle Mistury povstalci držená část města může být do konce roku zničena, pokud syrské jednotky podporované Ruskem budou pokračovat v současném postupu.

"Závěr zní, že maximálně za dva měsíce, za dva a půl, bude tímto tempem východní Aleppo zcela zničeno. Mluvíme zejména o starém městě," dodal.

Pokud Sýrie a Rusko nepřijmou nabídku k ukončení bojů v Aleppu, "historie je bude soudit", varoval Mistura. Damašek a Moskva podle něj využívají přítomnost zhruba 900 bývalých členů Nusry v Aleppu jako "snadné alibi" pro ničení a zabíjení tisíců civilistů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5791

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2016