Británie: Zmatek ohledně brexitu dál sílí

10. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Aktualizace: V pondělí dopoledne pokračovaly brutální útoky světových měnových trhů proti britské libře. Řeči britské vlády o "tvrdém brexitu" poděsily měnové trhy a vytvořily "perfektní bouři". Vládě Theresy Mayové je to zřejmě jedno, zadlužené země se propadem hodnoty její měny sníží dluh. Libra se propadla vůči dolaru na 1,20 dolarů, vůči euru na €1.1075, a očekává se, že do konce roku 2017 klesne na 1,10 dolaru. Propad je důsledkem varování nejvýznamnějších britských podnikatelů, že vypadne-li Británie z evropského trhu, bude to katastrofa.

Britská vláda nakonec nebude nutit firmy, aby publikovaly seznamy svých zaměstnanců - cizinců, i když je po nich asi bude přesto chtít, a hlídání hranic před imigranty svěří Irské republice

Brutální kreslený komentář deníku Guardian ukazuje ministryni vnitra Amber Ruddovou, jak odpárává písmeno "F" - Foreigner - Cizinec - ze stovek v bednách už připravených pracovních kombinéz pro zaměstnance. Ruddová, která minulý týden oznámila na sjezdu Konzervativní strany, že bude vyžadovat, aby podniky zveřejňovaly seznamy svých zaměstnanců z ciziny, to tvrdě schytala ze všech stran, takže londýnská vláda ve zmatku tuto "strategii" zřejmě odvolala (klikněte na odkaz, obrázek se otevře ve větší velikosti):

Po vlně zuřivé kritiky na adresu britské konzervativní vlády, poté, co se neuvěřitelým způsobem na svém kongresu minulý týden posunula doprava až k otevřenému fašismu (několik komentátorů kritizoval navrhovanou diskriminaci zahraničních lékařů, studentů a zaměstnanců jako otevřeně fašistickou, jeden komentátor londýnského rozhlasu poukázal na to, že je to převzato přímo z druhé kapitoly Hitlerova Mein Kampfu - ostře proti těmto ultrapravicovým tendencím vystoupili především skotští nacionalisté) se v neděli vyjádřila ministryně vnitra Amber Ruddová, že seznamy zahraničních zaměstnanců firem fungujících v Británii se nebudou zveřejňovat a ministr obrany Michael Fallon dokonce řekl, že se ani žádné seznamy nebudou vypracovávat. Zdá se, že se britská konzervativní vláda zalekla džina extremismu, který mimoděk - nebo zcela cíleně? vypustila z láhve (od hlasování pro brexit se v Anglii zvýšil počet útoků i proti komunitě LGBT asi o 150 procent!) a trochu couvá.

Dosud však nikdo netuší, co bude vůči brexitu politikou britské vlády. Konstatování Theresy Mayové, že dá přednost zákazu volného pohybu Evropanů do Británie před setrváním v jednotném Evropském trhu, a že dá tedy kvůli ideologii přednost vážnému poškození britské ekonomiky (což vlády dosud nikdy nedělaly, ekonomika byla pro ně prioritou), vedlo k více než třicetiletému propadu britské libry vůči dolaru i ostatním měnám.

Jak na to poukázal moderátor nedělního poledního publicistického pořadu BBC The World at One Mark Mardell, zdá se, že jedinou opozicí vůči vládě je v Británii nyní jen ta klesající libra. Jiní komentátoři usoudili, že svět dospěl k závěru, že v důsledku cesty, na níž se Británie nyní vydává, má všechno v Británii najednou o více než patnáct procent nižší cenu, než tomu bylo do červnového referenda o brexitu.

Komentátoři poukazují na to, že Británie si "metodicky ničí svou značku" (Česká republika udělala za posledního půldruhého roku něco velmi podobného šířením svých xenofobních názorů na uprchlickou krizi, především ústy Miloše Zemana):

Organizace nejvýznamnějších britských podnikatelů varovala Theresu Mayovou, že pokud dá přednost zákazu volného pohybu obyvatelstva a Británien vypadne z evropského trhu, riskuje to likvidaci značné části britské ekonomiky:

Známkou šířícího se zmatku a nekompetence ministrů odpovědných za brexit, je nejnovější zpráva, že Británie se nepokusí uzavřít jedinou pozemní hranici, kterou má s Evropskou unií, totiž mezi Severním Irskem a Irskou republikou (vyvolalo by to zřejmě znovu v Severním Irsku terorismus), ale pokusí se vyjednat s Irskou republikou, aby bránila vstupu imigrantů do Británie přes Severní Irsko už u svých hranic, tedy hranic Irské republiky. Je skutečně možné, aby Británie takovýmto způsobem exportovala ochranu svých hranic do jiné země?

0
Vytisknout
8060

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016