Po druhém útoku na loď USS Mason Američané ostřelovali radarové stanice v Jemenu

13. 10. 2016

čas čtení 3 minuty


Americké ozbrojené síly dnes udeřily střelami s plochou dráhou letu na tři pobřežní radary v Jemenu. Zařízení se nacházejí v oblasti kontrolované jednotkami Húsiů spojenými s Íránem a jde o odvetu za raketové útoky raketový torpédoborec U.S. Navy USS Mason, k nimž došlo v neděli a ve středu.


Údery schválené prezidentem Obamou znamenají první přímé vojenské zapojení USA do jemenského konfliktu. Pentagon však zdůrazňuje omezený charakter úderů zaměřených na radary, které umožňovaly ostřelování námořních cílů.

"Tyto omezené sebeobranné údery byly provedeny kvůli ochraně našeho personálu, našich lodí a naší svobody plavby," prohlásil mluvčí Pentagonu Peter Cook.

Představitelé Pentagonu hovořící pod podmínkou anonymity prohlásili, že torpédoborec USS Nitze odpálil střely s plochou dráhou letu kolem čtvrté hodiny místního času.

"Tyto radary byly aktivní během předchozích útoků a pokusů o útok na lodě v Rudém moři," včetně útoku na americký torpédoborec, dodali představitelé Pentagonu. Radarová zařízení se podle nich nacházejí v odlehlých oblastech, kde je riziko civilních ztrát malé.

Oficiálně identifikované oblasti tvoří: Okolí Ras Isy, oblast severně od Muchy a poblíž Choky.

Neúspěšné raketové útoky na americké plavidlo jsou zřejmě reakcí na pravděpodobný saúdský nálet na účastníky pohřbu v Húsii obsazeném hlavním městě Sanáa. (V otevřených zdrojích se objevila informace, že v troskách došlo k nálezu zbytků americké bomby Mk 82 ZDE, patrně v laserově naváděné verzi Paweway IV ZDE. Pokud se informace potvrdí, s nejvyšší pravděpodobností šlo o záměrný útok na budovu, kde se pohřeb konal - nikoliv o nehodu - KD.)

Michael Knights, expert na jemenský konflikt z washingtonského Institutu pro blízkovýchodní politiku, se domnívá, že Húsiové náležející k šíitské sektě uzavřou bližší spojenectví se skupinami, jako je libanonská šíitská militantní skupina Hizballáh.

"Útok na americké lodě je známkou, že Húsiové se rozhodli připojit k ose odporu, která nyní zahrnuje libanonský Hizballáh, Hamás a Írán," tvrdí Knight.

Húsiové bojující proti mezinárodně uznané vládě jemenského prezidenta Hádího popírají, že by se podíleli na nedělním útoku proti americké lodi.

Avšak američtí představitelé sdělili Reuters, že přibývá indikátorů toho, že útok provedli Húsiové nebo síly s nimi spojené. (Nejpravděpodobněji útok provedly armádní jednotky věrné hlavnímu spojenci Húsiů exprezidentu Sálihovi, které disponují potřebnou technickou kompetencí - KD.)

Raketové útoky spolu s útokem na plavidlo Spojených arabských emirátů z 1. října vyvolávají otázky ohledně bezpečnosti plavby vojenských lodí kolem průlivu Báb al-Mandab, který je jednou z nejfrekventovanějších světových námořních cest.

"Spojené státy přiměřeně odpoví na jakoukoliv příští hrozbu našim lodím a komerční dopravě," prohlásil Cook.

Ačkoliv údery proti radarům podkopávají schopnost sledovat a zaměřit americké lodě, Húsiové patrně dál disponují střelami dodanými z Íránu, které mohou představovat hrozbu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7876

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2016