Manévry Sturgeonové nabízejí britským proevropanům velkou šanci ovlivnit, jak bude vypadat brexit

14. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Když britská premiérka Theresa Mayová tvrdila na konzervativním sjezdu minulý týden, píše komentátor Martin Kettle, že výsledek britského referenda o brexitu jí dává mandát k tomu, aby vyčlenila Británii ze společného evropského trhu, udělala fatální chybu. Dramaticky tím proti sobě oživila opozici. Zaktivizovala tím proti sobě Labouristickou stranu. Dodala odvahy umírněným konzervativcům, kteří se postavili proti ní. Rozzuřila svými výroky skotské nacionalisty. Ukázala, že všechny tři tyto síly mají společný zájem a mohou ho dosáhnout svou spoluprací v londýnské Dolní sněmovně, kde mají většinu, pokud budou jednat inteligentně.

Sturgeonová vyslovila celou řadu skotských požadavků, včetně další decentralizace Skotska a přístupu Skotska na evropský trh, jichž může být dosaženo pouze za pomoci podpory ostatních v Dolní sněmovně.

Zdá se, že brexit nyní nehrozí, že povede k rozpadu Británie, ale že naopak hrozba brexitu přitahuje skotský nacionalismus do centra britské politiky novým a neočekávaným způsobem. Reálný katalyzátorem je zde postupný rozklad hospodářské sebedůvěry po celé Británii.

Ti, kdo říkali, že jedinou opozicí vůči Mayové jsou trhy se zahraničními měnami, měli možná pravdu před týdnem. Ale za týden se toho mnoho změnilo. Libra dál klesá, ukázalo se, že tvrdý brexit bude Británii každoročně stát 66 miliard liber, a dočasné zmizení výrobků firmy Unilever ze supermarketu Tesco prohloubilo dojem, že se britská ekonomika rozpadá, zatímco vláda nedělá nic.

Toto vytvořilo pro proevropské síly v britské politice skutečnou příležitost. Sturgeonová si to uvědomuje.

Velkou otázkou ale je, zda mají opoziční strany a umírnění konzervativci ve Westminsteru program i volební podporu, aby dokázali změnit postoj vlády Theresy Mayové vůči brexitu. V této rané etapě se ukázalo, že mají moc vytvořit pro tuto vládu závažný problém. Teď si budou muset dohodnout, jak daleko jsou ochotni jít a kam dál už ne a podporovat tyto své cíle při všech příležitostech. Zdá se, že britská politika se opět jednou konečně vrátila do reality.

Podrobnosti v angličtinbě ZDE

0
Vytisknout
5574

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2016