OTÁZKA INTEGRITY:

V krizi je důležité, aby média občanům nelhala

27. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Obloha se temní a mezinárodní i domácí situace se stává stále nebezpečnější. Český národ je posedlý uměle  vyvolaným strachem z "vražedných muslimů" (stejně tak by se bylo možno bát "vražedných blondýnů"), Evropa neřeší ekonomickou, ani uprchlickou krizi ani brexit, destabilizační tendence sílí, stejně jako podpora ultrapravicových stran, nedůvěra mezi Západem a Ruskem, které spolu se svým klientem Asadem hromadně vraždí v Sýrii civilisty, ženy a děti, se zhoršuje, destabilizace sílí na všech stranách.

V této situaci je nezbytně nutné, aby mohli mít občané důvěru v aspoň některá média, že jim nebudou lhát a nebudou cenzurovat to, co publikují, aby to vyhovovalo majiteli oligarchovi. Možná, že za to ani majitel Bakala nemohl, že Respekt vyškrtl z anketní odpovědi Ondřeje Slačálka větu, kritickou vůči němu, že to byla jen typicky česká předstrašenost (abychom nemuseli použít vulgárnějšího, lidovějšího výrazu) redakce. Bakala si mohl uvědomit, že kdyby věta, kritická vůči němu, v jeho týdeníku vyšla, posílilo by to jeho renomé jako otevřeného tiskového magnáta. Bohužel, tato možnost byla promarněna. Nastoupila známá úzkoprsost. "V mém týdeníku mě nikdo kritizovat nebude."

Článek, kde se Respekt dotazuje různých lidí na názor na Václava Havla, je nudným důkazem, do jak velké míry Respekt oslovuje už jen ty přesvědčené - většina dotazovaných jsou lidi ze stáje Respektu a jejich odpovědi jsou zcela předpověditelné.

Jediné, co čtenáři asi neočekávali, byla cenzura. Nebo očekávali? Na článku je přínosné, že čtenářům cenzurou Respekt signalizoval, že ani v nynější krizi mu čtenáři nemohou věřit. Co dalšího cenzuruje?


0
Vytisknout
7103

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2016