Hypernormalizace: Adam Curtis vytvořil nový film

15. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

V neděli bude zveřejněn nový film Adama Curtise Hypernormalizace, o nereálném světě, v němž žijeme. Zde je ukázka, informace o filmu níže:

... Ale nový systém měl vážný nedostatek. Protože v reálném světě se nedá všechno předpovědět analýzou dat z minulosti. A člověkem, který to měl ke své škodě objevit, byl Donald Trump.

Jednoho dne kdosi zatelefonoval muži jménem Jess Markham. Volal mu Donald Trump. Zoufale potřeboval jeho pomoc. Markam byl podivnou záhadnou postavou. V padesátých letech byl jaderným vědcem a studoval vliv radiace z jaderných zbraní na lidské tělo. Pak se Markham odstěhoval do Las Vegas a stal se posedlým hazardem. měl fotografickou paměť a používal ji k tomu, aby okamžitě zpracoval a analyzoval data z hazardního hraní, které se odehrávalo před jeho očima. Z toho dokázal předpovědět výsledky, takže pokaždé vyhrál.

Gangsteři v Las Vegas jím byli fascinováni. Dali mu přezdívku "automat".

Donald Trump byl jedním z hrdinů tohoto nového věku. Ve skutečnosti však byla velká část jeho úspěchu jen potěmkinovskou vesnicí. Banky, které půjčily Trumpovy miliony, zjistily, že Trump už není schopen splácet úroky za tyto půjčky. Jeho manželka Ivana ho nenáviděla, protože měl nemanželský vztah s Miss Hawaiian Tropics 1985. A pak přišel slavný japonský hazardní hráč Akio Kašuwagi do jednoho z Trumpových kasin. Začínal vyhrávat miliony dolarů.

Trump, který zoufale potřeboval peníze, sledoval, jak jsou z jeho kasin tak odčerpávány miliony dolarů. Tak se obrátil o pomoc k Jessi Markhamovi.

Markham přišel do Trumpova kasina v Atlantic City. Zanalyzoval všechna data, podle nichž hrál Kašuwagi. Pak navrhl Trumpovi určitou riskantní hru s velkou výhrou, o níž věděl, že jí Kašuwagi neodolá. Jeho model, řekl Markham, předpovídá, že Kašuwagi musí prohrát.

Po mnoho hodin hrál Akio Kašuwagi tu riskantní hru. Pokaždé sázel 200 000 dolarů. Pokaždé vyhrál.

Donald Trump zpanikařil a nařídil Markhamovi, aby hru zastavil. Avšak Markham odmítl. Trval na tom, že jeho model je přesný. Kašuwagi prohraje.

A za pět dní Kašuwagi prohrál. Kašuwagi přišel o 10 milionů dolarů. Vzdal se. Donald Trump byl nadšen. Myslel, že se mu vrátily peníze.

ALE: NEDOPADLO TO PODLE PLÁNU:

"Za tři měsíce vás usmrtíme. Nemylte se. Uvidíte. Chápete to"

Než mohl Kašiwagi zaplatit svůj dluh, rozsekali ho na kusy v jeho kuchyni gangsteři Jakuza.

A Donald Trump své peníze nedostal.

Systém fungoval perfektně. Ale nedokázal zvládnout všechno.

V neděli bude zveřejněn na IPlayeru společnosti BBC nový 165 minutový dokument Adama Curtise Hypernormalizace. Je to znovu charakteristická curtisovská směsice hypnotických archivních záběrů, autoritativního komentáře a nevyčerpatelného zájmu o bizarní historické souvislosti. Při vědomí, že divák si nyní film může zastavit a přehrát si znovu klíčové okamžiky, Curtis vytvořil mamutí labyrint politického narativu. Je to pokračování jeho loňského eposu Bitter Lake. Curtis se pohybuje od historie společnosti ke konspiračním teoriím přes občasné hospodské historky. Argumentuje, že se spikla armáda technokratů, samolibých radikálů a faustovských internetových podnikatelů a vytvořila svět nereality, jehož známé a často útěšné rysy nás zaslepily, takže si vůbec neuvědomujeme, že žijeme v absolutně neautentické virtuální realitě. Mimo jiné sleduje Curtis, jak vznikl fenomén Donalda Trumpa, Vladimíra Putina a válka v Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12684

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2016