Rasová a národní příslušnost jsou konstrukce, které jsou zneužívány k vytváření smrtících konfliktů, varuje britský filozof

19. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

"Ať jsou to příběhy o tom, jak jsou někteří lidé "typicky britští", nebo "svou podstatou hinduističtí" v Indii, anebo jde-li o řeči o čistém Islámském státě, to všechno je hluboce v konfliktu s historickými skutečnostmi," řekl v prestižní britské Reithově přednášce, vysílané každoročně rozhlasem BBC, globálně uznávaný filozof Kwame Anthony Appiah, který vyučoval na Harvardu, na Yale, v Princetonu a nyní působí na Newyorské univerzitě.

"Národnost i náboženská příslušnost byly vždy proměnlivé a vyvíjely se, a proto také přežily."

A jde-li o osobní totožnost, rasa je tak často obětí nedorozumění jako národnost. A má to katastrofální důsledky.

Společnost si pořád ještě většinou chybně myslí, že rasa (většinou definovaná barvou kůže) má nějaký základ v biologii. Mnozí lidé si pořád chybně myslí, že lidé s černou kůží a lidé s bílou kůži po celém světě mají jaksi obdobné geny, který obě rasy odlišují. Je to naprostý nesmysl.

"Rasa je určitou formou totožnosti, která se používá po celém světě. Ale biologicky je to nesmysl."

"Chybné závěry o rase byly důvodem ke genocidě ve Rwandě. Americká invaze do Iráku r. 2001 byla důsledkem amerického nacionalismu a šovinismu zaměřeného proti muslimům. Národnost nám zjevně brání pomáhat při řešení problúmů, jako je uprchlická krize, protože se obáváme, že to ohrozí naši totožnost," varuje Appiah.

"Tato krize, jíž nyní čelíme, je zakořeněna v tomto morálním a intelektuálním zmatku ohledně naší totožnosti. A je velmi nákladné dělat pořád tyto chyby."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5877

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2016