Čína hrozí, že zastaví prodej iPhonů a amerických automobilů, pokud zahájí "naivní Trump" obchodní válku

14. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Nový americký prezident bude odsouzen za svou nezodpovědnost, hloupost a nekompetenci, varuje list, ovládaný čínskou komunistickou stranou

Nový americký prezident by byl "naivní hlupák", kdyby zahájil totální obchodní války proti Číně, napsal list ovládaný čínskou komunistickou stranou. V předvolební kampani Trump opakovaně hrozil, že zavede proti Číně "obranné" tarify ve výši 45 procent a že Čínu oficiálně prohlásí měnovým manipulátorem.

V pondělí varoval státní list Global Times, že taková opatření by byla chybou.

"Pokud Trump zlikviduje čínsko-americký obchod, poškodí to velkou část amerického průmyslu. Nový prezident bude pak odsouzen za svou nezodpovědnost, hloupost a nekompetenci. Jakékoliv nové tarify proti Číně okamžitě vyvolají protiopatření. "Objednávky boeingů budou nahrazeny objednávkami evropských airbusů. Prodej amerických automobilů a IPhonů do Číny bude omezen a dovoz amerických sojových bobů a kukuřice do Čímy bude zastaven. Čína také může omezit počet čínských studentů, studujících v USA. Ztěžovat záležitosti pro Čínu se Trumpovi nevyplatí," napsal list.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5859

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2016