Globální oteplování vyvolá "nepředstavitelnou" uprchlickou krizi, varuje armáda

1. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Nezastavitelné globální oteplování je největší hrozbou bezpečnosti v jednadvacátém století. Masová migrace se stane normálními poměry, varují vysocí vojenští činitelé

Generálové poukazují na to, že dopad globálního oteplování už teď je významným faktorem v současné migrační krizi v Evropě. Je spojeno s Arabským jarem, válkou v Sýrii a teroristickým povstáním organizace Boko Haram.

Vojenští činitelé už dlouho varují, že globální oteplování vyvolá četné nové bezpečnostní hrozby, konflikty a migraci. Je zapotřebí rychlé, bezprostřední akce.

Generálmajor Munir Muniruzzaman z Globální vojenské poradenské rady varoval, že pokud stoupne hladina moří o 1 metr, zaplaví to 20 procent území Bangladéše. Vyvolá to uprchlickou vlnu 30 milionů lidí.

Brigádní generál Stephen Cheney, člen zahraničněpolitické rady amerického ministerstva zahraničí, varoval: "Globální oteplování povede k humanitární krizi epických rozměrů. Už nyní jsme svědky migrace velkého počtu lidí na světě v důsledku nedostatku potravin, nedostatky vody a extremního počasí. Stane se to novým normálem. Globální oteplování vyvolává nestabilitu v regionech na prahu Evropy, včetně Blízkého východu a Afriky."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5621

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2016