Ruská policie během protikorupčních protestů zatkla stovky lidí

27. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Policie v neděli po celém Rusku zadržela stovky protestujících včetně opozičního lídra Alexeje Navalného, poté co tisíce lidí vyšly do ulic demonstrovat proti korupci a požadovali rezignaci premiéra Dmitrije Medveděva.


Protesty jsou považovány z největší od vlny demonstrací v letech 2011-2012 a došlo k nim rok před prezidentskými volbami, v nichž se očekává opětovná účast Vladimira Putina. Ten usiluje o své čtvrté funkční období.

Průzkumy ukazují, že liberální opozice vedená Navalným má malou šanci postavit kandidáta schopného sesadit Putina. Ale Navalnyj a jeho příznivci doufají, že se jim podaří artikulovat nespokojenost s korupcí a získají tak větší podporu.

Kreml v pátek označil plánovanou demonstraci v centru Moskvy za ilegální provokaci. Úřady ji nepovolily.

Grigorij Ochotin, jeden ze zakladatelů lidskoprávní organizace OVD Info, oznámil, že v neděli bylo v Moskvě zatčeno zhruba 600 osob.

Policie tvrdí, že na Tverské a v jejím okolí se odpoledne nacházelo 7 000 - 8 000 lidí. Hovoří o 500 zatčených.

S nástupem večera se z Manéžního náměstí na konci Tverské ulice vydaly stovky policistů a vytlačily protestující od Kremlu.

Navalnyj svolal protesty poté, co publikoval údaje, podle nichž měl premiér Medveděv ve funkci získat ohromný majetek masivně překračující jeho oficiální příjmy. Premiérova mluvčí to označila za "propagandistické útoky", které si nezaslouží komentář, a podle ní se jedná o Navalného předvolební šou.

Místní média informují o menších protestech ve zhruba 80 městech po celém Rusku. Státní média protesty široce ignorovala.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5996

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2017