Francie, prosíme, nedělej stejnou chybu jako my v USA

3. 4. 2017

čas čtení 3 minuty


Skupina Američanů žijících ve Francii, kteří jsou zděšeni úspěchem Trumpovy kampaně založené na hněvu a strachu, vyzývá francouzské voliče, aby se ve vlastních prezidentských volbách nevydávali stejnou cestou.


Jako komunita Američanů žijících ve Francii jsme zděšeni kampaní založenou na hněvu a strachu, která vynesla Donalda Trumpa na nejvyšší pozici v našem státě.

V současnosti nedokážeme najít smysl v prezidentství, které podkopává samotné základy naší demokracie. A jsme ještě více znepokojeni jako obyvatelé Francie, když jsme svědky stejného hněvu a strachu šířících se ve Francii, našem adoptivním domově, a v Evropě vůbec.

Ve Spojených státech Trump a jeho administrativa uvrhli naši zemi do násilných nepokojů. Proto se obracíme na vás, francouzský lid, před vaší prezidentskou volbou.

Vidíme více a více francouzských občanů ovlivněných stejným typem ultrapravicové propagandy - zaměřené na práva menšin a práva žen - jíž jsme byli svědky v USA. Poznáváme stejné záměrné užití falešných zpráv k šíření alarmistických sdělení a nejistoty - a k tomu, aby občané byli postaveni jeden proti druhému místo hledání síly v solidaritě.

Pozorujeme stejné pocity bezmoci a pasivity u těch, kdo se nedokáží postavit osudu, hlasovat a odmítnout bezpříkladný útok na moderní demokracii a jeho nevyhnutelné a katastrofální následky.

Donald Trump buduje zeď mezi USA a Mexikem.

V Evropě se ploty zvedají od brexitu. Zde ve Francii teď přinejmenším jeden prezidentský kandidát navrhuje odtržení země od Evropy a uzavření hranic.

Nicméně Francie se nemusí ohlížet příliš daleko nazpět, aby dohlédla do NDR a aby chápala důsledky uvěznění za zdí. V USA rychle zjišťujeme, že uzavření hranic nejen poškozuje dobré vztahy se sousedy, ale také dusí obchod a pracovní příležitosti.

Před našima očima se rozvíjí nová realita s omezeným obchodem, vyššími dovozními daněmi a nadměrných nákladů na infrastrukturu - to vše nezaručí tvorbu pracovních míst.

Podobně izolování Francie v době, kdy by se mohla stát progresivním lídrem Evropské unie, je krokem zpět a hrozbou francouzské ekonomice a životnímu způsobu.

Z našeho pohledu je "Made in France" známkou kvality. Francouzské výrobky jsou tělem i duší vašeho bohatého odkazu po předcích a francouzští dělníci jsou skutečnými a hrdými hrdiny vaší země.

Vaši zemědělci, řemeslníci, inženýři a lékaři jsou respektováni po celém světě. Věříme, že základní otázkou není jak "chránit" francouzské občany za zdí postavenou na strachu, ale spíše jak postavit Francii do středu dění. Musíme zaměřit pozornost Evropy na bohatství této země tak, aby nikdo nebyl zanedbán.

Jako cizinci nemůžeme než obdivovat vaší mimořádnou zemi postavenou na univerzálních hodnotách volnosti, rovnosti a bratrství.

Prosím vezměte na vědomí, že se cítíme povinni podpořit vás, abyste se vyhnuli stejnému omylu, který jsme udělali v USA. V tomto duchu doufáme, že využijete svůj hlas k překonání populismu a k předvedení toho, že Francie může být šampiónkou lepšího lidství.

Vaše přítomnost u voleb a váš hlas jsou nezbytně nutné.

Děkujeme vám.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7295

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2017