Los Angeles Times: Náš nepoctivý prezident

3. 4. 2017

čas čtení 5 minut

Americký deník publikoval ostře kritický komentář k pokračujícímu prezidentství Donalda Trumpa:

Během předvolební kampaně nebylo žádným tajemstvím, že Donald Trump je narcista a demagog, který používá strachu a lží k tomu, aby oslovil v amerických voličích to nejhorší. Psali jsme, že je nepřipravený a nevhodný pro prezidentský úřad a varovali jsme, že jeho zvolení bude katastrofou.

Nic nás ale nepřipravilo na to, jak obrovské bude toto železniční neštěstí. Během několika málo týdnů podnikl prezident Trump desítky kroků v reálném životě, které, pokud nebudou zrušeny, roztrhají rodiny, zašpiní řeky a znečistí vzduch, zintenzivní hrozivé důsledky globálního oteplování a hluboce oslabí systém amerického veřejného vzdělávání pro všechny.

Trumpův pokud odebrat zdravotní pojištění milionům lidí, kteří konečně dostali přístup ke zdravotnictví a zároveň realizovat masivní přesun bohatství od chudých k bohatým občanům byl prozatím zastaven. Avšak Trump pokračuje ve svém úsilí učinit vládní regulační orgány bezzubými a zamýšlí obrovsky zvětšit rozpočet Pentagonu, přestože údajně ustupuje ze světového jeviště.

Je to nesmírně nebezpečný vývoj, který hrozí oslabit morální postavení této země ve světě, uvrhnout do nebezpečí celou planetu a zvrátit dlouhá léta pomalých, ale jistých pozitivních změn pro marginalizované nebo v chudobě žijící Američany. Avšak ať jsou jakkoliv děsivé, tato radikálně špatná politická rozhodnutí nejsou nejděsivějším rysem Trumpova prezidentského úřadu.

Nejděsivější na Trumpovi je Trump samotný. Je to člověk tak nevypočitatelný, tak neodpovědný, tak zlostný a nedůtklivý a tak plný slepého sebeobdivování, tak mimo realitu, že je nemožné vědět, kam jeho prezidentský úřad povede nebo kolik škod napáchá našemu národu. Jeho posedlost vlastní slávou, bohatstvím a úspěchem, jeho rozhodnutí porazit nepřátele reálné i imaginární, jeho touha, aby ho všichni obdivovali - tyto rysy byly samozřejmě v samém jádru jeho outsiderovské kampaně spálené země; ano, v důsledku některých z nich byl zvolen. Ale v reálném prezidentském úřadě, kdy má Trump nepředstavitelnou moc, jsou tyto charakterové rysy katastrofou.

I když je Trumpova politická strategie většinou variacemi na klasické postoje Republikánské strany, stává se daleko nebezpečnější v rukou tohoto nemoudrého a nevypočitatelného muže. Mnoho republikánů, například, podporuje tvrdší pohraniční bezpečnost a tvrdší postoj k ilegální imigraci, avšak Trumpova nicotná a směšná pohraniční zeď, jeho nepraktický příslib, že deportuje všech 11 milionů lidí žijících v USA ilegálně a jeho naprostý nezájem o to, co to způsobí vztahům s Mexikem, to všechno proměňuje špatnou politickou strategii v děsivou.

V nadcházejících dnes bude list Los Angeles Times zkoumat tři znepokojující rysy Donalda Trumpa:

1. Trumpovu šokující absenci respektu vůči těm základním pravidlům a institucím, na nichž je založena naše vláda. Od své inaugurace dne 20. ledna Trump opakovaně uráží a zpochybňuje ty instituce, které ohrožují jeho agendu a vyvolává veřejnou nedůvěru v klíčově důležité instituce, a to způsobem, který ochromuje víru v americkou demokracii. Zpochybnil kvalifikovanost soudců a integritu jejich rozhodování, namísto toho, aby přiznal, že i prezident se musí podrobit vládě zákona. Má konflikt s vlastními výzvědnými agenturami, ponižuje vládní pracovníky a zpochybnil důvěryhodnost volebního systému a Federální rezervní banky. Útočí na novináře, které nazývá "nepřáteli lidu", namísto toho, aby hájil význam kritického, nezávislého a svobodného tisku. Jeho pohrdání zákonností a normami vlády je zjevné.

2. Trumpa absolutně nezajímá pravda. Nový prezident pravidelně směšuje fakta s výmysly. Je obtížné určit, zda opravdu není schopen rozlišit skutečnost od nepravd, anebo zda úmyslně směšuje pravdu s nepravdou, aby zmátl voliče, odrazil kritiku a ochromil samu myšlenku objektivní pravdy. Povzbuzuje Američany, aby odmítali fakta, aby pohrdali vědou, dokumenty, nestranickými postoji a mainstreamovými médii a aby namísto toho zaujali postoje na základě ideologie a předem vymyšlených představ. To je recept na rozhádanou zemi, v níž se budou prohlubovat konflikty a racionální kompromis bude nemožný.

3. Je děsivé, že Trump je ochoten opakovat ultrapravicové konspirační teorie, rasistické výroky a šílené, marginální nápady. Zase, není jasné, zda jim skutečně věří, anebo jich jen používá. Avšak přidržovat se prokázaných nepravd, přeposílat na Twitteru výroky rasistů, činit neověřená či falešná tvrzení o zfalšovaných folbách a podvodných voličích, šířit zdiskreditované konspirační teorie, to je hluboce znepokojující.

Kde to skončí? Zaujme Trump během času mírnější postoje, anebo vyvolá konfrontaci s Íránem, Severní Koreou nebo Čínou, anebo odmítne poslechnout příkazu soudce, anebo nařídí vojákovi, aby porušil americkou ústavu? Dokáže nás systém - ústava, soudy, administrativa, Kongres, demokraté, demonstranti v ulicích - nás před ním ochránit, zatímco si odcizí stále více spojenců doma i v zahraničí a vyvolá chaos, protože nedokáže dosáhnout svých cílů?

Podrobnosti v angličtiněZDE

0
Vytisknout
7860

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2017