Soudce argumentuje, že se Trump zřejmě dopustil kriminální výzvy k násilí

3. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Americké soudy berou Donalda Trumpa doslova a vážně, píše Aaron Blake v deníku Washington Post. Federální soudce David J. Hale v Kentucky odmítl pokusy Trumpových právníků neutralizovat trestní stíhání, v jehož rámci je obviněn, že vyzýval během předvolebního shromáždění v březny 2016 v Louisville k násilí proti demonstrantům.

Na tom shromáždění Trump opakovaně vyzýval své stoupence "Vyhoďte je!" To vedlo k tomu, že Trumpovi stoupenci demonstranty strkali a bili. Trumpovi právníci se snažili, aby bylo soudní řízení zrušeno na základě principu svobody projevu. Jenže Hale poukázal na to, že verbální projevy vyzývající k násilí nejsou chráněny prvním dodatkem k americké ústavě, a rozhodl, že existuje množství důkazů, že zranění demonstrantů bylo "přímým důsledkem" Trumpových slov.

Trumpovy neopatrné výroky mu opakovaně působí problémy u soudců.

Minulý týden odmítl federální soudce na Havajských ostrovech argument Trumpových právníků, kteří žádali, aby Trumpův exekutivní příkaz zakazující vstup do USA pro občany šesti zemí na Blízkém východě a v Africe, nebyl považován za protimuslimské opatření.

Jenže Trumpova kampaň v roce 2015 navrhla absolutní zákaz pro veškerou muslimskou imigraci do USA. Soudy rozhodly, že tato rétorika byla relevantní, když zastavily Trumpův první exekutivní příkaz v této věci, navzdory tomy, že Trumpův tým argumnentoval, že nejde o protimuslimský zákaz. Soudy citovaly výroky Rudolpha W. Giulianiho, z nichž vyplývá, že se Trump snažil, aby jeho protimuslimský zákaz u soudu prošel.

"Když to poprvé oznámil, řekl: 'Zákaz vstupu pro muslimy,´ řekl Giuliani. "Zatelefonoval mi. Řekl, 'Utvořte komisi. Ukažte mi, jak to mám udělat, aby to bylo legální."

Když Trump nedávno vydal novou verzi tohoto exekutivního příkazu, soudy ho zase zrušily a znovu citovaly tuto minulou rétoriku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6464

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2017