"Amerika sama". Nejděsivější částí Trumpova projevu nebylo odmítnutí pařížské smlouvy

3. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Svým projevem v růžové zahradě Bílého domu přešel Donald Trump of své proklamované politiky "America First" k strategii "America Alone", Amerika sama, píše bývalý švédský premiér Carl Bildt v deníku Washington Post.

Ústřední premisou Trumpova projevu bylo, že skupina cizích zemí se spikla proti Spojeným státům ve snaze zabránit jim, aby se rozvíjely podle svých schopností a své vůle - a že Spojené státy od teď budou jednat, jak se jim zachce, aniž by braly zájmy ostatního světa v úvahu.



Pařížskou dohodu Trump charakterizoval jako smrtelné nebezpečí Spojeným státům. Pařížskou dohodu podle Trumpa podporují "tytéž země", jejichž "obchodní praktiky" a "chabé příspěvky" v oblasti zbrojení také ochromují a ohrožují Spojené státy.

Země, které byly dříve považovány za spojence, jsou nyní z USA viděny jako temná hrozba. Trump charakterizoval pařížskou dohodu jako součást širšího spiknutí proti Spojeným státům, jehož součástí jsou země, které byly tradičně považovány za americké spojence.

Nejjasnějším dopadem tohoto spiknutí je snaha těchto zemí zabránit USA, aby otevíraly nové uhelné doly. Proto je znovu načase "prosadit americkou suverenitu" a začít otevírat nové uhelné doly během několika nadcházejících týdnů.

Trumpův projev byl daleko více znepokojující než pouze samotný fakt jeho odstoupení od pařížské dohody.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9907

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2017