Více profesionalismu, méně populismu: Jak nás volby ohlupují a co s tím dělat

7. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
"Američané - zejména, ale ne výlučně Trumpovi voliči - věří šíleným, mylným věcem," tvrdí povolební titulek Washington Postu. Článek Catherine Rampellové vyjadřuje obavy z průzkumů ukazujících, že více než třetina veřejnosti (a zhruba polovina Republikánů) věří, že Barack Obama se narodil v Keni a Hillary Clintonová se podílela na satanistickém pedofilním gangu ("Pizzagate") - kromě mnoha dalších věcí, napsali Jonathan Rauch a Benjamin Wittes.


"Pro jsou děsivé," napsala Rampellová o falešných přesvědčeních veřejnosti. "Vedou ke zneužívání zdrojů, násilí a obtěžování, zdravotním rizikům, špatné politice a nakonec k úpadku demokracie."

Politology lze omluvit, pokud vydávají mimořádný řev. Literatura o ignoranci voličů patří k nejstarším, nejzavedenějším a nejbeznadějnějším z celého oboru politologie. Velmi často se do ní novináři a komentátoři ponoří a jsou "zděšeni".

Nicméně v posledních letech průzkumy ukazují, že ignorance a iracionalita se stávají ještě většími problémy než se předtím myslelo, a vyvolávají nové pochybnosti o standardních prostředcích nápravy. Ani teorie, ani praxe nepodporuje myšlenku, podle níž větší participace povede k lepším politickým výsledkům, nebo zlepší skóre vlády u veřejnosti, nebo je snad jen udržitelná v prostředí, kde dominují osoby extrémně stranící a úzké zájmové skupiny.

Podrobnosti v angličtině (pdf): ZDE

0
Vytisknout
7315

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2017