Cena, již platí muslimové, je neúnosná

6. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Vždy, když teroristé zaútočí v ulicích západních metropolí, jsou sdělovací prostředky zahlceny mikroskopickými detaily: dozvídáme se veškeré informace o útočnících a obětech a politikové se předhánějí v odsudcích tohoto barbarského jednání. Nic takového se ovšem neděje v případě mnohem závažnějších teroristických útoků ani smrtícího západního bombardování na Blízkém východě. Zvykli jsme si, že tato oblast je obrovským kotlem násilností a máme tendenci tuto skutečnost považovat za jakýsi přirozený kolorit. Bagatelizace či ignorace obětí blízkovýchodního násilí a zároveň jednostranné mediální vyzvedávání obětí teroru na Západě však přispívá k dehumanizaci obyčejných muslimů kdekoliv na světě; osob, jež na svých bedrech nesou obrovské utrpení.

Svody připisovat terorismus v Evropě na vrub nesnášenlivému islámu jsou pro mnoho z nás zjevně nepřekonatelné. Nic na tom patrně nezmění fakt, že spojitost mezi destruktivním západním avanturismem na Blízkém východě, který trvá již sto let, a neúnosnou radikalizací mladých muslimů na Západě, je naprosto reálná a nezpochybnitelná. Připočtěme k tomu jejich sociální a ekonomickou exkluzi, pocit vykořeněnosti či fascinaci smrtí a další deviantní rysy a máme tu smrtící koktejl. Na druhou stranu se samozřejmě nemůžeme vyhýbat smysluplné kritice negativních jevů v islámu, nicméně taková diskuse je v atmosféře, kdy je veřejnost atakována polopravdami a hoaxy ze všech možných stran, téměř nemožná.

Přesto je drtivá většina muslimů žijících na Západě bez problémů integrována a barbarství teroristů jednoznačně odsuzuje, jak ukazují tragické události v Manchesteru a Londýně.

Sebevražedné atentáty v Iráku a Afghánistánu, k nimž došlo v době, kdy se Velká Británie vzpamatovávala z manchesterského útoku, nám opět připomínají, že primární obětí džihádistů jsou nevinní muslimové. Je tudíž smutným paradoxem, že muslimům jsou často přičítána zvěrstva v evropských metropolích pouze na základě jejich víry. Manipulativní média, jako jsou Parlamentní listy, a politikové typu Le Penové, Miloše Zemana či Donalda Trumpa jsou v podstatě vítanými spojenci teroristů z Daeše, neboť přistupují na jejich narativ, jehož podstatou je plamenná satanizace liberálně smýšlejících muslimů. 

Ostatně výše uvedené skutečnosti jsou podepřeny tvrdými daty. Podle zprávy americké zpravodajské služby DNI z roku 2012 muslimové v předchozích pěti letech představovali 82 až 97 procent obětí nábožensky motivovaného terorismu. Dále se zde můžeme dočíst, že muslimové se stávají terčem teroristů sedmkrát častěji než lidé jiné víry či etnicity. Připomínám, že jde o dobu, kdy teror, až na výjimky, nebyl v evropských zemích tak častý, jako je tomu v současnosti.

Patrně nejspolehlivějším indikátorem terorismu, který máme k dispozici, je Global Terrorism Index (GTI). Jde o souhrn faktorů souvisejících s tímto neblahým fenoménem. Zhruba 75 procent útoků, jimž předloni podlehlo více než 21 tisíc osob, se uskutečnilo v pěti převážně islámských zemích - Iráku, Afghánistánu, Nigérii, Sýrii a Jemenu. Pachateli těchto zvěrstev jsou v drtivé většině džihádisté. GTI také pravidelně zveřejňuje žebříček zemí nejvíce postižených terorismem. Loni prvních sedm příček obsadily tyto země: Irák, Afghánistán, Nigérie, Pákistán, Sýrie, Jemen a Somálsko. Opět hovoříme o převážně islámských státech.  Zároveň si nelze nevšimnout, že vyjma Nigérie jde o země, jež byly do různé míry destabilizovány západním či Západem podporovaným intervencionismem.

Bašty Daeše v Iráku a Sýrii jsou již čtvrtým rokem bombardovány Spojenými státy a jimi vedenou koalicí, jejímiž členy jsou také Velká Británie, Francie, Belgie a Německo, tedy státy, které se v posledních letech staly cílem džihádem inspirovaných útoků. Rozsah destrukce a ztráty na lidských životech jsou nevyčíslitelné, jak demonstruje nezávislá organizace Airwars. Jen v průběhu čtyř uplynulých měsíců, kdy se v Oválné pracovně zabydloval Donald Trump, přišly při leteckých útocích o život více než 4 tisíce iráckých a syrských civilistů (pro srovnání: od počátku roku 2015 sebevražední atentátníci a islámští teroristé usmrtili v Evropě, včetně tureckého a ruského území ležícího v Evropě, a ve Spojených státech zhruba 530 osob).          

Připočtěme k tomuto smutnému číslu oběti Američany vedené války proti terorismu, jejichž počet se pohybuje v řádech statisíců až 2 milionů, a získáme ucelenější obraz o ceně, již platí obyčejní muslimové, kteří nacházejí smrt jak v rukách džihádistů, tak západních interventů.          

 Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.)

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte. 

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
14864

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2017