Dát mu, co chce

Jak odstavit Babiše

17. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Čapí hnízdo, Šuman, jednokorunové akcie, všechny Babišovy rétorické a politické přešlapy, nepokrytá a patologická touha po moci a po tom dosáhnout něčeho impozantního, něčeho bezkonkurenčního, co ani "velcí kluci" nemají. Politické kari ponechané týdny v teplé a nevětrané místnosti, a stejně to mnohým nevadí. Babiš směřuje k vítězství ve volbách, pokud se ovšem nepodaří z policejních spisů prostřednictvím koaličního partnera ČSSD dostat ven něco na úrovni zneužívání dětí. A to je dost nepravděpodobné. Jak tedy odstavit Babiše, který si představuje demokracii jako stavebnici koketuje s většinovým systémem a demokracii by si ohnul podle svého vlastního pravidla "demokracie som ja"? Pravděpodobně ho zaměstnat tím, po čem touží.

Ani spojením vlivných se nepodařilo docílit toho, aby Babiš opustil politickou scénu. Pravděpodobně toho ani dosaženo nebude, jakkoliv opět spolehlivě dojde na úniky z policejních spisů, stejně jako se tomu dělo v minulosti za jiných vlád. Jenže na politické scéně není doslova nikdo, kdo by se chopil Babišových voličů, kteří jsou protestní, zároveň ne úplně pomatení, aby volili extremisty, hledající někoho, kdo jim bude imponovat svou autoritou a přesvědčí je, že to myslí upřímně. A bude k tomu navíc mít i potřebné stamiliony vkladu do kampaně. Upřímně, pokud by nebyl Babiš, bude to pravděpodobně ještě horší.


Nikdo takový tu není. Babiše v současnosti není kým nahradit, jelikož tradiční strany dají dohromady stěží polovinu voličů, a to zleva doprava. Babišovi voliči tak budou držet volební lístek Ano nad urnou a nehodí ho tam jedině tehdy, pokud Babiš bude usvědčen ze zločinu, což se do voleb nestane.

Babiš pravděpodobně bude premiérem. To je asi taky jediná cesta, jak ho politicky odstavit. Jednak se naplní jeho potřeba ukázat dalším "velkým klukům", že má výjimečnou hračku, celý stát. Jeho cíl se do značné míry naplní, navíc zabezpečí svoje zájmy na dlouho dopředu. Zároveň ho to ale zaměstná do takové míry, že jeho strana bude pokračovat v transformaci ve stranu "tradičního" formátu: na regionálních úrovních ji začnou ovládat konkrétní zájmové skupiny, které budou ovlivňovat, kdo se dostane na kandidátku a kdo ne, což bude spojeno s korupcí, nepotismem a rostoucí neschopností, jak je patrné takřka u všech českých politických stran, které se dostaly do této fáze. Naposledy je to nejviditelnější u ČSSD, která je ve stavu úplné paralýzy.

Tento proces začal už s Babišovým angažmá ve vládě. Vzhledem k tomu, že strana je řízena velmi malým manažerským "boardem", zaneprázdnění jeho členů má pochopitelně dopad na řízení struktur, které přirozeně vytvářejí vlastní mocenské vztahy. Projevuje se to tím, že z kandidátek mizí někteří lidé, kteří měli vytvářet pozitivní tvář strany, její reputaci na veřejnosti, a zůstávají pouze ti, kteří se osvědčili jako extrémně loajální nebo protřelí, což se málokdy kryje s jakoukoliv odborností či alespoň schopností porozumět problému, o němž mají rozhodovat. Jejich cíl je ostatně jiný, oni ničemu rozumět nechtějí, chtějí na politice většinou pouze zbohatnout.

Příští čtyři roky s Babišem tak mohou být jeho poslední. Zaneprázdněný, uspokojený a možná i vyšetřovaný bude stále méně řídit vnitřně se transformující stranu, která pravděpodobně bude stále méně schopná plnit záměry svého majitele. Babiš, nyní politicky odpovědný za řízení státu a všechny maléry, které přijdou, tak pravděpodobně zažije politický útlum. Nebude-li se přímo podílet na výkonu moci, v opozici nebude, takže buď zavře krám, nebo se začne připravovat na kandidaturu na prezidenta. Anebo bude tou dobou už v teplácích či v na nějaké dlouhé zámořské dovolené.

Do té doby by měly české politické strany přemýšlet, co je potřeba dělat, aby voliči věřili více jim než oligarchovi, který z politiky dělá business se vším všudy. Když tak ale člověk přehlíží tu politickou krajinu, moc nadějí si nedělá...


0
Vytisknout
11365

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2017