Atentát v Barceloně: Útočník vjel s bílou dodávkou do chodců, 13 zabil a 50 lidí bylo zraněno

17. 8. 2017

čas čtení 3 minuty





Podle zpráv vozidlo jelo vozidlo rychlostí po kilometr dlouhé ulici Las Ramblas v Barceloně (podobné pražskému Václavskému náměstí), která je obyčejně plná lidí, až narazilo do kiosku s novinami a zastavilo se.

Stovky lidí se v chaotických scénách snažily zachránit.

Asi osmdesát lidí se schovalo do nedalekého kostela, jiní se skryli v obchodech a v restauracích.

Policie v Katalonii uvedla na Twitteru, že zatkla jednoho muže. Katalánský prezident Carles Puigdemont posléze informoval, že byli zatčeni dva muži

Španělská policie vydala fotografii muže, který si údajně dodávku pronajal. Jmenuje se Driss Oukabir.

Druhá dodávka spojená s atentátem byla nalezena v malém městě Vic v Katalánsku.

K útoku se "přihlásil" Islámský stát.

Španělům vyjádřili podporu Emmanuel Macron a Angela Merkel.






Mluvčí Angely Merkelové:


Donald Trump reagoval na útok v Barceloně zopakováním historky, o níž bylo už dokázáno, že je lživá, o americkém generálu, který si prý namáčel kulky v prasečí krvi, aby před více než sto lety mohl bojovat s islamistickými extremisty.

Trump vyzval občany Barcelony, aby byli "tvrdí a silní", nabídl americkou pomoc a pak zveřejnil další, kryptičtější tweet: "Studujte, co americký generál Pershing dělal teroristům, když byli chyceni. Pak nedocházelo k radikálnímu islamistickému  teroru 35 let!"


Trump tím zopakoval vysoce pochybné tvrzení, které učinil na předvolebním shromáždění v Jižní Karolíně v únoru 2016, kdy hovořil obdivně o povstání na Filipínách, které vedl v letech 1909 - 1913 generál John Pershing. Tehdy Trump řekl:

"Měli obrovské problémy s terorismem, jako my dnes. A on chytil 50 teroristů, kteří strašně škodili a usmrtili mnoho lidí. A vzal těch 50 teroristů, vzal 50 mužů a namočil 50 kulek do krve prasat - slyšeli jste dobře, ano? Vzal padesát kulek a namočil je do prasečí krve. A nechal, aby jeho muži si těmi kulkami nabili pušky a zastřelili 49 těchto lidí. A padesátému člověku řekl, Jdi k svým lidem a řekni jim, co se stalo. A 25 let nebyl problém. Pětadvacet let nebyl problém."

Tato historka o Pershingovi koluje na internetu od roku 2001, avšak američtí historikové uvádějí, že pro ni neexistují žádné důkazy.


Jason Burke, odborník na terorismus, konstatuje: Přesná motivace a totožnost útočníků z Barcelony bude známa do několika hodin. Dosud se k odpovědnosti nepřihlásil Islámský stát. V posledních měsících byla jeho tvrzení, že je odpovědný za spáchané atentáty, vysoce nespolehlivá.

Extremisté začínají častěji používat určité metody, když se ukázalo, že funguje. K tomu, aby člověk zajel automobilem do davu, není třeba žádné zvláštní kvalifikace.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
7648

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2017