Budoucnost Evropy závisí na tom, zda se Merkelové podaří utvořit efektivní vládu

26. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Výsledky nynějších voleb v Německu jsou velmi důležité pro celou Evropu. To, jaká vláda v Německu nyní vznikne, rozhodne, jak to bude dál pokračovat s Evropskou unií, varuje Natalie Nougayrède. Příchod německé ultrapravice do parlamentu totiž může znamenat, že to bude jediná věc, jíž teď Německo bude věnovat pozornost.

Navzdory tomu, jak drsně se bude chovat strana AfD, je nicméně pravda, že centrismus v Německu zůstává stabilní. Že byla znovu zvolena Angela Merkelová poté, co Německo přijalo milion uprchlíků, vypovídá mnoho o tom, jak nesmírně stabilní a odolná je to země. Nezapomínejme, že Marine Le Penová získala 21 procent voličských hlasů v prvním kole francouzských prezidentských voleb poté, co Francie přijala pouze zlomek uprchlíků, kteří přišli v letech 2015-16 do Evropy.




Výsledek koaličních jednání o utvoření nové německé vlády bude mít daleko větší dopad na situaci v Evropě než hluk, který obklopuje AfD. Ukotvení západní liberální demokracie bude ve velké míře záviset na dynamice německé vládní koalice.

Je nezbytné, aby Merkelová a Emmanuel Macron nalezli společnou cestu k oživení evropského projektu. V ohnisku tohoto úsilí stojí potřeba zreformovat správu eurozóny.

To, jak důležitá je eurozóna, vyplývá z toho, že kořeny vzniku evropských populistických hnutí sahají ke krizi v eurozóně. Protiestablishmentové a tvrdě euroskeptické strany poprvé vznikly v době  voleb do evropského parlamentu v roce 2014 - dávno před vyvrcholením evropské uprchlické krize.

Důvody pro vznik populismu se v jednotlivých zemích různí. V Německu tvoří zvláštní problémy pokračující nerovnost mezi západním Německem a bývalou NDR, avšak přesto je jasné, že špatný management eurozóny a její špatná struktura vážně ohrozila evropskou politiku.

Macron požaduje vytvoření ministra financí pro eurozónu a rozpočet. Německá skepse vůči některým jeho návrhům je dobře známá. Mainstreamové politické strany v Německu k Macronovu plánu zastávají různé postoje, a proto bude nesmírně důležité, jakou koalici se Merkelové podaří utvořit.

Před nedělními volbami řekl Macron svým přátelům: "Jestli se stanou součástí německé vlády němečtí liberálové, skončil jsem." Francouzský prezident musí dokázat francouzským voličům, že se mu podaří přesvědčit Německo, aby souhlasilo s jeho evropskými ambicemi.

Německé volby určí poměry v Evropě stejně jako v Německu. Nikdy dosud nebyla německá politika pro evropský kontinent tak důležitá jako dnes. Namísto toho, abychom se obsedantně zabývali vzestupem ultrapravice, měli bychom studovat, jaká vládní koalice v Německu vznikne.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
7889

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2017