Lékaři: Hrozí "apokalypsa antibiotik"

8. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


Lékaři upozorňují na děsivé vyhlídky, že bude nemožné provádět i naprosto běžné operace, protože vzniká množství genů, odolných lékům


Vědci, kteří se účastnili nedávného zasedání Americké společnosti pro mikrobiologii informují, že objevili nesmírně znepokojující vývoj.Bakterie, obsahující gen známý jako mcr-1, který umožňuje odolnost vůči antibiotiku jménem colistin - se za posledního půldruhého roku, od doby, kdy byl objeven, znepokojující rychlostí rozšířil po světě. V jedné oblasti v Číně bylo zjištěno, že tento gen v sobě má dnes 25 procent pacientů.



Colistin je znám jako "antibiotikum poslední záchrany". V mnoha částech světa ho lékaři začali používat, protože pacienti už nereagují na žádný jiný lék proti mikrobům. Nyní se šíří po celém světě vůči němu odolnost. Svět čelí antibiotické apokalypse.


Problémem se má tento týden zabývat konference v Berlíně. V současnoti umírá ročně asi 700 000 lidí na infekce odolné vůči antibiotikům. Avšak tento globální počet neustále roste a do roku 2050 by mohlo na odolnost bakterií vůči antibiotikům umírat až 10 milionů lidí ročně.

Podle vědců je to jedno z největších nebezpečí, jimž čelí lidstvo. Problém vznikl v důsledku přehnaného používání antibiotik a v důsledku selhání farmaceutických společností, které nevyvíjejí nové druhy léků pro budoucnosti. Západní lékaři přehnaně předepisují antibiotika na všechno a v mnoha zemích světa používají farmáři antibiotika na podporu růstu dobytka a ryb. V důsledku toho, zejména v Asii, se nebezpečně zvyšuje koncentrace antibiotik v řekách.

V důsledku toho vznikají tzv. "superbakterie", které jsou odolné vůči všem antibiotikům. Tuberkulóza, kterou bylo donedávna možno lehce léčit antibiotiky, má nyní moderní odolnou verzi MDR-TB, na niž umírá 190 000 lidí ročně.

"Konec konců, odolnost bakterií vůči antibiotikům je problém, který není zas tak těžké vyřešit," řekl jeden odborník. "Všeho, co je zapotřebí, je, aby se lidi začali chovat jinak. Jak se toho dosáhne, to, ovšem není jasné."

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
10854

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2017