Jaksi se najednou stírají rozdíly mezi Východem a Západem: Rakouskem před volbami otřásá skandál hodný Babiše

12. 10. 2017

čas čtení 3 minuty
Rakouský lidovecký ministr zahraničí Sebastian Kurz (31), který zřejmě vyhraje nedělní volby 

Čtrnáct dní před nadcházejícími všeobecnými volbami, které se budou konat v Rakousku tuto neděli,  otřásl Rakouskem pozoruhodný politický skandál. Vyšlo najevo, že rakouská Sociálnědemokratická strana (SPÖ) nynějšího kancléře Christiana Kerna si najala externí konzultanty, kteří na Facebooku vedli jménem lidoveckého ministra zahraničí Sebastiana Kurze, Kernova hlavního volebního soupeře, rasistickou a antisemitskou kampaň. Tito externí konzultanti na Facebooku zkreslovali Kurzovy výroky o uprchlících a o dalších otázkách a doplňovali je antisemitskými výroky.




O minulém víkendu se aféra stala ještě špinavější, poté, co jeden konzultant, které se na diskreditační kampani proti Kurzovi podílel, svědčil o tom, že Kurzovi nejbližší spolupracovníci se ho pokusili od sociálníchdemokratů odlákat nabídkou úplatku ve výši 100 000 euro. Rakouská lidová strana toto svědectví odmítá.

Mezitím rakouští sociální demokraté a lidovci, kteří spolu dosud v Rakousku vládli ve velké koalici po dobu delší než deset let, obléhají rakouskou prokuraturu trestními oznámeními na sebe navzájem. Udávají se za snad skoro všechno, od špionáže až po vyvolávání rasové nenávisti.

V nedělních volbách zřejmě Rakušané zvolí Kurze, 31, do čela státu. Ale asi důležitější je, že se zřejmě do vlády poprvé od roku 2000 dostane i ultrapravicová populistická Strana svobody (FPÖ). Kurzova Lidová strana (ÖVP) má nejvýraznější volební podporu, více než třicet procent a Strana svobody se o popularitu dělí se sociálními demokraty, obě strany mají podporu asi 25 procent.

Avšak i kdyby se Strana svobody umístila ve volbách jako třetí, většina pozorovatelů usuzuje, že Kurz bude chtít utvořit vládní koalici s ní a už ne se sociálními demokraty.

Když se v roce 2000 rakouští lidovci rozhodli utvořit vládní koalici se Stranou svobody, Evropská unie Rakousko potrestala sankcemi. V současnosti však EU proti vstupu Svobodných do rakouské vlády zřejmě neudělá nic.

Nejenže jsou ultrapravicoví populisté u moci v Maďarsku a v Polsku (nemluvě o USA), ale ultrapravice posílila i v Německu.

Kurz se dostal do čela rakouské politiky uprostřed uprchlické krize, kdy si vynutil uzavření tzv. balkánské cesty.

Sociální demokraté, jejichž podpora začala klesat, si najali letos v lednu izraelského volebního konzultanta Tala Silbersteina s pověstí neortodoxních metod.

Sociální demokraté nakonec přiznali, že právě Silberstein vypracoval plán  na vytvoření falešných stránek na Facebooku s cílem Kurze zdiskreditovat. Jedna taková stránka zněla "Pravda o Sebastianu Kurzovi" a tvrdila, že Kurz je nástroj amerického finančníka George Sorose, který tajně plánuje otevřít rakouské hranice další vlně uprchlíků.

Soros, žid narozený v Maďarsku, který vydal miliony dolarů na podporu demokratických ideálů ve střední Evropě, je oblíbeným terčem nadávek ultrapravicových organizací. Proto si mnoho Rakušanů myslelo, že útoky na Kurze pocházejí od pravicové Strany svobody.  

Šokovalo je, že autory těchto útoků byla rakouská Sociálnědemokratická strana, která od svého založení před více než sto lety vždy bojovala proti antisemitismu, i to, že antisemitismus šířil izraelský politický konzultant.

V době, kdy v září byla zahájena tato kampaň na Facebooku, rakouští sociální demokraté se už se Silbersteinem rozešli. Strana se s ním rozešla v srpnu poté, co ho izraelské úřady zatkly za propírání špinavých peněz.

Nyní ale došlo k nové vlně skandálu, když rakouští sociální demokraté o minulém víkendu začali poukazovat na nové důkazy, že Kurzův mluvčí Gerald Fleischmann se snažil přetáhnout od sociálních demokratů za úplatek 100 000 euro Silbersteinova partnera.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
15316

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2017