Rakousko: Kurzovi stoupenci tvrdí, že Kurz není nacionalista, ani populista

16. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


Kritikové argumentují, že jednatřicetiletý Sebastian Kurz se dostal do vedení rakouské Lidové strany a zvítězil s ní v nedělních volbách proto, že přijal konfliktní agendu, diktovanou nacionalistickou pravicí. Během své kampaně Kurz neustále připomínal voličům svou roli při uzavření balkánské uprchlické cesty do Evropy i při prosazování zákazu nošení burky, který byl v Rakousku zaveden tento měsíc.



Vídeňský časopis Falter poukázal na to, že Kurzův tým při zákazu burky záměrně zkreslil akademickou zprávu o muslimských školkách, aby mohl zákaz ospravedlnit.

Stephan Schulmeister, ekonom, který byl poradcem posledního kancléře z rakouské Lidové strany, Wolfganga Schüssela, argumentoval, že Kurzův hospodářský manifest byl téměř totožný s manifestem ultrapravicové Strany svobody. "Obě strany chtějí snížit daně z příjmu, což bude hrát do rukou 50 procent bohatšího obyvatelstva," řekl Schulmeister ve videu, které se virálně rozšířilo na sociálních sítích.

Tento ekonom vypočítal, že takové daňové škrty by připravily rakouský sociální stát o 10 až 14 miliard euro.

Kurzovi stoupenci ho však chválí, že si údajně vypracoval úplně novou strategii jak si poradit s agresivní a mediálně schopnou nacionalistickou pravicí. Pod Kurzovým vedením začala být rakouská Lidová strana aktivnější a prosazuje mezinárodní řešení pro domácí problémy.

V televizních debatách Kurz opakovaně kritizoval šéfa Strany svobody Heinz-Christiana Stracheho za jeho vazby na strany, které chtějí "zlikvidovat Evropskou unii". Kurz zdůrazňuje, že nová rakouská vláda, která převezme předsednictví EU v roce 2018, musí být "silně proevropská".

Kurz v roce 2014 včlenil státního tajemníka pro integraci do svého ministerstva zahraničí. Imigrace je zdrojem mezinárodních talentů, nikoliv jen zdrojem sociálních problémů, zdůrazňuje Kurz.

Na Kurzově seznamu kandidátů na ministry je i bývalý politik ze Strany zelených tureckého původu, bývalý skokan o tyči, který je v kolečkovém křesle a psychoanalytik, který byl členem rady vídeňské židovské komunity. Z jeho 20 kandidátů je jich 50 procent ženy.

Je možné, že nový rakouský kancléř ukáže Evropě, jak se vypořádat s pravicovým populismem? ptá se Anton Pelinka, politolog z budapešťské Středoevropské univerzity.

"Jeho formulí je, že systematicky krade diskusní témata Straně svobody a prezentuje je v umírněnější formě a zdvořileji. Podaří se mu tak Stranu svobody marginalizovat? V dlouhodobé perspektivě asi ne. Ale teď bychom měli počkat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2017/oct/15/sebastian-kurz-could-31-year-olds-audacious-bid-to-lead-austria-pay-off

0
Vytisknout
9824

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2017