ČSSD čeká po volbách nejspíše rozklad

16. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Poslední data Medianu nejsou pro mne překvapivá. ČSSD přesvědčuje šířenou xenofobií a protievropskou agendou, založenou na posedlosti vlastnění zbraní, své voliče, aby od ní přešli k Okamurovi. Vzpomeňme na Ficovu xenofobní rétoriku a na to, co se stalo pak ve volbách: slovenská levice výrazně oslabená (ale zdaleka ne jako ČSSD) a Kotleba v parlamentu.

KDU-ČSL, TOP09 a STAN se přetahují o stejné voliče a potácejí se kolem 5%ní hranice. Kdyby se jejich hlasy sečetly, mohlo to být 16%, jenže takto dost možná všechny tyto hlasy skončí mimo Sněmovnu a pomohou vítězi voleb. Čím více má STAN, tím méně mají lidovci a TOP09. Ideální pro opozici proti ANO by bylo, kdyby jedna z těch stran vzala všechny voliče těm druhým dvěma, ale to se právě za současných okolností nemůže stát.

Součet ODS a TOP09 ve volbách 2013 byl 12%+7,7% = 19,7%. Podle Medianu mají nyní 6%+9% = 15%. I při připočtení STAN by to dnes dávalo jen 19%. Pokles je to tak jako tak. Po čtyřech letech v opozici proti tak pochybné vládě, v níž sedí oligarcha. Dokonce ani vydávání Babiše policii pravici nepomohlo. Podle mne je to tím, že pravice nenabízí nic pozitivního, nabízí pouze návrat do dob Nečasovy vlády, podložený tím, že Babiš je ještě horší. A TOP09 to korunuje tváří Miroslava Kalouska jako svého lídra.

ANO mírně klesá, ale jak jde vidět, tak nikoli ve prospěch tradičních stran. Piráti se tím, že jsou nyní v průzkumech stabilně nad 5%, stali reálnou alternativou pro mnoho voličů (nejen) ANO… a pokles ANO bych spojoval právě se vzestupem pirátů. Jsou to samozřejmě jen moje spekulace a reálná data z voleb, zejména pak data o pohybech voličů mezi stranami, budou jistě velmi zajímavé čtení.

Kdo ví, ke komu odcházejí lidé od komunistů… nejbližší je asi SPD. Z ČSSD, ODS a KSČM se postupně stávají menší strany na úrovni rostoucích pirátů a SPD. Nejrealističtější vládní koalice při takovém výsledku voleb by zřejmě bylo spojení ANO s ČSSD a piráty. Velké množství poslanců budou blokovat komunisté a SPD. V případě, že by „slušné strany“ měly problém s tím, že Babiš je vyšetřován policií, může dojít k nějakému obchodu mezi ANO a SPD či komunisty.

Je také otázka, zda ČSSD po těchto volbách bude schopna účastnit se vlády, a to nejen kvůli špatným vztahům s ANO, ale zejména je zde riziko vnitrostranického boje o moc. Vzpomeňme na to, co ČSSD udělala bezprostředně po minulých volbách, které vyhrála. Místo semknutí se pro tvrdá jednání s ANO došlo k rozštěpení strany na dvě frakce, z nichž obě chtěly jednat s Babišem o nové vládě.

A to tehdy ČSSD měla předsedu strany s jasným mandátem. Dnes jsou tu už před volbami tři hlavy, jejichž mandát po takto prohraných volbách bude velmi slabý. Bez sjezdu a hluboké vnitřní krize se ta strana neobejde. Dokáže najít někoho úplně nového, mladého, někoho jako Kurz nebo Macron (a ne jako Gross)? Nebo voličům zase podstrčí dinosaura typu Zaorálek?

Kdyby volby dopadly tak, jak naznačuje Median, mělo by to vyvolat hlubokou krizi také v ODS a TOP09. Měly by si konečně položit otázku, jak vzít Babišovi voliče na základě něčeho pozitivního. Např. v Radiožurnálu dnes říkali, že za dobrým výsledkem rakouských lidovců, kteří jsou prý najednou velmi oblíbení u mladých lidí v Rakousku, je celková obměna kandidátek a nástup nových lidí. Podobně na nové lidi v politice vsadil Macron a uspěl drtivě v legislativních volbách ve Francii. Určitě jde také o osobnosti lídrů. Ani sociální demokracie v Rakousku nedopadla tak zle, zejména ve srovnání s tou naší.

0
Vytisknout
14325

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2017