Totalitární ideologie nikdy neumírají

6. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
Nikdy nic není vyřízeno. Žádné historické trauma není nikdy rozhodnuto. Žádný historický zloduch není nikdy pohřben a žádná historická lekce není trvale osvojena, napsala Anne Applebaum. Vše může být oprášeno a každý může být oživen, cokoliv se můžete odnaučit - i v těch nejstabilnějších civilizacích.


Důkazy jsou všude kolem nás. Po dvou generacích zvolený německý politik - Björn Höcke, předseda poslaneckého klubu nové ultrapravicové strany Alternativa pro Německo - chce, aby se Němci přestali omlouvat za nacistické zločiny. Označuje památník holokaustu v Berlíně jako "památník hanby". V Číně vláda kdysi znepokojená maoismem šíří jeho upravenou verzi. Vloni 17 milionů Číňanů provedlo pouť do rodného domu předsedy, aby uctili muže, jehož šílenství přivedlo k smrti hladem mnohem víc jejich krajanů, než kolik jich přijelo.

Do Ruska se vrátil Stalin. Takřka polovina země na něj teď pohlíží se sympatiemi, respektem nebo obdivem. Stalin poslal miliony Rusů (a dalších lidí) umřít v pracovních táborech, milionům odepřel potravu, takže zemřely hlady, a nařídil popravy statisíců a zanechal svou zemi ochromenou a zbídačenou. Během jeho života z něj Rusové měli hrůzu; krátce po smrti byl svými následníky odsouzen. Když se v roce 1991 rozpadl Sovětský svaz, na krátkou chvíli se zdálo, jakoby se oběti jeho teroru mohly konečně vyrovnat s jeho odkazem.

Namísto toho imperialistická propaganda starostlivě dodávaná z Kremlu úspěšně implantovala jiné vzpomínky. Vláda Vladimira Putina znovu a znovu připomíná Rusům, že za Stalina byli možná sovětští poddaní chudí a vyděšení, ale SSSR ovládal polovinu Evropy. Hagiografické životopisy plní moskevská knihkupectví. Na výročních přehlídkách vojáků pochodujících v sovětských uniformách a se sovětskými vlajkami, se nyní oslavuje Stalinovo vítězství nad Německem.

V roce 2014 neostalinistická rétorika pomohla zdůvodnit ruskou invazi na Ukrajinu, kterou odvysvětlila jako moderní boj s "nacisty". Neomaoismus může být použit k ospravedlnění nových politických čistek.

Totalitární ideologie nikdy neumírají, ani jejich přitažlivost - a tak jejich důsledky musejí být starostlivě stále znova vysvětlovány každé další generaci. Lidé se díky myšlenkám hlásajícím nadřazenost a oslavujícím imperialismus cítí lépe; masová hnutí nabízejí důvěru a bezpečnost. Francouzské pohraniční války s Německem trvaly staletí. Moderní srbský boj o Kosovo sahá k bitvě z roku 1389. Také my budeme znovu bojovat naši občanskou válku ještě po 700 letech, takže se na to raději připravme.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8819

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2017