Saúdská Arábie hermeticky uzavřela Jemen - pro místní lidí je to humanitární katastrofa

8. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

 



Humanitární organizace požadují naléhavě právo dovážet do Jemenu humanitární zásoby, poté, co koalice, vedená Saúdskou Arábii, uzavřela všechny přístupové cesty do této země, informuje BBC.

OSN a Červený kříž varují, že "katastrofální" situace ohrožuje životy milionů lidí, kteří závisejí na humanitární pomoci.



Saúdská Arábie hermetické uzavření přístupů do Jemenu poukazem na to, že rebelové z kmene Houthi dostávají zbraně z Íránu, a obvinila Teherán z "přímé vojenské agrese".

V sobotu Saúdská Arábie sestřelila nedaleko saúdského hlavního města balistickou střelu. Saúdský korunní princ Mohammed bin Salman uvedl, že poskytování raket vzbouřencům "může být považováno za válečný akt".  

Nikki Haley, americká zástupkyně v OSN, se vyjádřila, že Írán porušuje dvě rezoluce OSN a měl by být pohnán k odpovědnosti. Teherán nemá právo dodávat zbraně mimo své území bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN. Má také zakázáno dodávat zbraně vzbouřencům z kmene Houthi.

V Jemenu je postiženo cholerou asi 900 000 lidí. Zásilka chlórových tablet od Červeného kříže, kterých je nutně zapotřebí pro boj proti této epidemii, byla zablokována.

Do Jemenu, jehož civilní obyvatelstvo plně závisí přežitím na zahraničních dodávkách, se teď nedostane nic.

V občanské válce v Jemenu bylo od začátku občanské války v březnu 2015 usmrceno více než 8670 lidí - 60 procent z nich byli civilisté - a 49 960 jich bylo zraněno především nálety saúdského letectva, uvádí OSN.  

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8193

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2017