Korupční ropovod: Hrozba Nord Streamu 2 pro bezpečnost EU a demokracii

6. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
Gazprom a jeho západní partneři, kteří z projektu Nord Stream 2 profitují, agresívně prosazují plynovod jako čistě komerční projekt, který Evropě přinese jen samé výhody, napsal Ilja Zaslavskij.


Skutečností je, že Kreml je hlavní hnací silou a finanční zárukou plánu tohoto plynovodu firmy Gazprom, největšího ruského monopolu, který má na kontě dlouhou historii korupce a využívání coby politického nástroje v Evropě.

V Rusku tento projekt, stejně jako Nord Stream 1, primárně prospěje klientům Vladimira Putina - a nikoliv státnímu rozpočtu nebo obyčejným spotřebitelům. V Evropě projekt z hlediska politických a bezpečnostních dopadů vyústí v model "rozděl a panuj", v němž velké korporátní zájmy, německé a jiné, převálcují zájmy některých východoevropských zemí, podkopají energetické principy EU a existující transatlantickou bezpečnostní architekturu. Moskevský plynovod zdánlivě předkládaný jako nezávazný a lukrativní dar evropským energetickým korporacím ve skutečnosti zaplatí daňoví poplatníci. Nord Stream 1 a 2 už začaly přenášet obchodní praktiky a politickou kooptaci Kremlu do Evropy - a dále podkopají aspirace EU na lepší vládnutí, demokratické instituce a bezpečnost.

Abyste pochopili, proč je takový vývoj v Německu přijímán a v EU se setkává jen se slabým a zmateným odporem, je důležité podívat se na kořeny přátelství mezi velkými západními energetickými společnostmi a sovětskými a postsovětskými plynaři. Kromě přímých partnerů Gazpromu existuje ještě skupina evropských zprostředkovatelů - lobbistů, PR firem, kooptovaných představitelů a analytiků - kteří Kremlu pomáhají prosazovat diskurs kolem Nord Streamu 2 způsoby komplementárními s Putinovou agendou. Některá propagandistická témata používaná těmito skupinami mají svůj původ v době studené války, zatímco jiná jsou zcela nová.

Toto pojednání končí politickými doporučeními pro evropské politiky a regulátory, kteří jednají o Nord Streamu, stejně jako pro aktivisty občanské společnosti, kteří se zabývají energetickou propagandou Gazpromu a jeho evropských pomahačů.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8588

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2017