UNICEF: Rok 2017 byl pro děti ve válečných zónách noční můrou

29. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Podle UNICEF byl rok 2017 pro děti uvězněné ve válečných zónách jedním z nejhorších v historii. Ocitaly se v roli živých štítů, ale byly využívány i jako sebevražední atentátníci.


Válčící strany v roce 2017 zjevně pohrdaly mezinárodním právem. Velký počet dětí byl zabit, používán jako živé štíty nebo rekrutován do války.

"Děti se stávají terči a jsou vystaveny útokům a brutálnímu násilí ve svých domovech, školách a na hřištích," prohlásil Manuel Fontaine, ředitel nouzových programů UNICEF. "Jak tyto útoky rok za rokem pokračují, nemůžeme otupět. Taková brutalita nemůže být novou normalitou."

Zpráva zdůrazňuje, že dlouhodobé konflikty v Africe představují pro děti jedno z nejhorších ohrožení.

V regionu Kasai Demokratické republiky Kongo bylo jen vloni vyhnáno z domovů milion dětí, přičemž došlo k cíleným útokům na více jak 400 škol.

V Nigérii a Kamerunu džihádistické uskupení Boko Haram využilo 135 dětí jako sebevražedné bombové atentátníky - pětkrát více než v předchozím roce.

V Jižním Súdánu bylo od roku 2013 nuceně rekrutováno do armády až 19 000 dětí.

V Jemenu podle odhadů UNICEF bylo od počátku občanské války v březnu 2015 zabito nebo zraněno asi 5 000 dětí. Zhoršující se nedostatek potravin vedl k podvýživě asi 2 milionů dětí.

V Sýrii a Iráku bylo od ledna do září zabito asi 700 dětí, přičemž UNICEF hlásí řadu případů, kdy se staly terčem odstřelovačů a byly také používány jako lidské štíty.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6851

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2017