OSN nemůže dopravit humanitární pomoc do východní Ghúty

26. 2. 2018

čas čtení 1 minuta
Nové nálety a těžké boje v neděli zasáhly předměstí Damašku - navzdory požadavku OSN na humanitární příměří, které mělo přerušit nejbrutálnější útoky syrské občanské války.

 


Regionální humanitární koordinátor OSN Panos Moumtizis však konstatuje, že není možno do města dopravit tolik potřebné potraviny a zdravotnický materiál.

  K mezinárodním výzvám ohledně příměří se připojil i papež František, který v neděli během modliteb prohlásil: "To vše je nelidské. Nemůžete bojovat se zlem jiným zlem."

  V Dúmě, hlavním součásti východní Ghúty, bylo v neděli slyšet nálety a dělostřelbu.

  V pozemních bojích v neděli zahynulo nejméně 13 příslušníků režimních sil a 6 bojovníků opoziční organizace Džaíš al-Islám. Zemřelo také nejméně 7 civilistů.

  Ghútu kontrolují dvě hlavní povstalecké frakce, Džaíš al-Islám a Fajlak ar-Rahmán. Obě přivítaly rezoluci o příměří, ale oznámily, že v případě nových útoků se budou bránit.

  Diplomati OSN označují sobotní rezoluci za oslabenou, aby se vyhnula ruskému vetu.

  Kromě jiných ústupků obsahuje ustanovení, podle nějž se příměří nevztahuje na "islámský stát" nebo al-Kajdu, spolu s "jednotlivci, skupinami, podniky a entitami" spojenými s teroristickými skupinami.

  Náčelník íránského generálního štábu v neděli prohlásil, že syrská armáda bude dál útočit na "teroristické skupiny" ve východní Ghútě.

  "Zóny na periferii Damašku... nejsou do příměří zahrnuty a ofenzívy a vyčišťovací operace syrské armády budou pokračovat," řekl Muhammad Bagheri. Povstalci v Ghútě také ostřelovali Damašek. Podle státních médií bylo v Damašku od 18. února zabito 18 osob.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7448

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2018