OSN: Severní Korea spolupracuje na syrském programu výroby chemických zbraní

28. 2. 2018

čas čtení 1 minuta
KLDR poslala syrské vládě zásilky, které lze využít k výrobě chemických zbraní, konstatovala OSN.


Tyto dodávky zahrnují látky odolné vůči kyselině, tlakové válce a teploměry, zjistili vyšetřovatelé OSN. Byli také viděni severokorejští raketoví technici pracující v lokalitách známých výrobou chemických zbraní a raket. Autorem zprávy je expertní panel sledující plnění sankcí OSN uvalených na KLDR.

  Zpráva zdůrazňuje, že taková spolupráce umožňuje Sýrii zachovat si chemické zbraně, zatímco KLDR tak získává peníze na jaderný a raketový program.

  Potenciální komponenty chemických zbraní se nacházely v nejméně 40 dosud neohlášených zásilkách z KLDR do Sýrie mezi lety 2012 - 2017. Tyto zásilky zahrnovaly také součástky balistických raket a materiály dvojího užití.

  Osm expertů tvořících autorský panel pochází z různých zemí. Od roku 2010 má panel pravomoc vyšetřovat možné porušování sankcí proti KLDR a výsledky předkládá ve výroční zprávě.

  Ačkoliv důkazy jednoznačně nedosvědčují současnou spolupráci KLDR a Sýrie při výrobě chemických zbraní, svědčí o úsilí obejít sankce omezující rozvoj armád obou zemí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8071

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2018