Válka v Sýrii a etnické čistky

15. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Blízkovýchodní expert Patrick Cockburn v listu Independent varuje, že obléhání východní Ghúty a Afrínu může vyústit v násilné demografické změny v celé Sýrii. Podle Cockburna arabští militanti, kteří jsou v čele tureckého útoku na město Afrín, vyhrožují místním obyvatelům vraždami, pokud nekonvertují na víru, již vyznává Daeš nebo Al-Káida. V minulosti podobné požadavky předcházely masakrům náboženských a etnických skupin - a to jak v Sýrii, tak v Iráku.

V jednom z videí z Afrínu sunnitský fundamentalista líčí místní Kurdy jako nevěřící a vyhrožuje jim, že pokud nepřistoupí na pravou víru, budou usmrceni. Pravost videa potvrdil šéf Syrské observatoře pro lidská práva (SOHR) Rami Abdulrahman, který dodal, že se obává o osud jezídů žijících v kantonu Afrín.      

Abdulrahman je znepokojen tím, že mezinárodní pozornost se výhradně zaměřuje na útok syrské armády ve východní Ghútě, přičemž téměř nikdo nehovoří o potenciálních masakrech Kurdů a dalších menšin v Afrínu. Podle ředitele SOHR se množí důkazy o tom, že ozbrojenci, vydávající se za příslušníky Syrské svobodné armády (FSA) a bojující po boku tureckých vojsk, jsou ve skutečnosti nemilosrdní džihádisté.  

Cockburn píše, že jak ve východní Ghútě, tak v Afrínu se tamní obyvatelstvo obává, že se stane obětí masivní etnické čistky. Rami Abdulrahman zdůrazňuje, že obléhání východní a Ghúty a Afrínu má společné rysy. 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9389

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2018