Po vyhoštění britských diplomatů z Ruska se Británie připravuje na hackerské útoky proti své infrastruktuře

18. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Dosud nikdy nebylo Rusko tak nevypočitatelné a tak nepřátelské

Britské banky, energetické a vodárenské firmy jsou ve stavu nejvyšší pohotovosti v důsledku hrozby vážného hackerského útoku z Moskvy proti britské infrastruktuře. Britské úřady jsou také vážně znepokojeny, že jsou ruští emigranti, žijící v Británii, ohroženi na životě.

Kromě atentátu nervovým plynem proti Sergeji Skripalovi a jeho dceři byl v posledních dnech v Londýně zavražděn Nikolaj Gluškov, 68, bývalý vysoký činitel ruského Aeroflotu. Gluškov byl na seznamu 22 "uprchlíků", které vydalo ruské velvyslanectví v Londýně a požadovalo jejich deportaci do Ruska. 

Britská policie začala kontaktovat ruské emigranty žijící v Británii a jedná s nimi o možném ohrožení jejich bezpečnosti. 

Ve čtvrtek obvinila Trumpova vláda Rusko ze série hackerských útoků, zaměřených proti americkým a evropským jaderným elektrárnám a vodárenským a elektrárenským systémům.

Britské Národní středisko pro bezpečnost internetu (NCSC) zaznamenává "velký počet útoků" v Británii každý den, včetně útoků proti finančnickým službám v Londýně.

Robert Hannigan, bývalý šéf britského výzvědného střediska GCHQ, konstatoval, že dosud nikdy nebylo Rusko tak nevypočitatelné a tak nepřátelské. "V náladě, v níž jsou dnes Rusové, se nedá předpovědět, co udělají. Nové je dnes to, že jim je teď úplně jedno, co dělají, rozhodli se nedodržovat pravidla, která dodržuje většina civilizovaného světa, a je jim jedno, když se to o nich zjistí."

Britské výzvědné služby vědí, že Rusové jsou na britských internetových sítích permanetně přítomni. "Potíž je, že nelze zjistit jejich úmysl. Zda jen sbírají informace, anebo připravují hackerský útok."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7137

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2018