"Od dnešního rána Sýrie neexistuje"

18. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Turecká armáda a její syrští spojenci vyhnali Kurdy z Afrinu:



Od dnešního rána Sýrie už oficiálně NEEXISTUJE! napsala Markéta Kutilová na Facebooku ZDE


Erdogan před chvílí prohlásil, že Turecko a jeho žoldáci (zčásti bojovníci Al Kajdy a ISIS) dobyli většinu syrské provincie Afrín včetně hlavního města.

 Dnes už všude zavlály rudé vlajky. Město je prázdné, vesnice vypálené a na útěku z Afrínu 150 000 lidí - Kurdů, křesťanů, Arabů, Jezídů.....nechali Turkům svoje pole, sady, domy, stáda a utíkají o život. "Je to strašná katastrofa, jsme na cestě tři dny, nemáme dost jídla ani pití, lidé padají vysílením. Jedna paní teď rodila, musila jsem přeříznout pupeční šňůru nožem, strašný, proč nás v tom svět nechal," řekla dnes po telefonu zdravotní sestra z nemocnice v Afrínu naší kamarádce Janě Andert, která je v oblasti. 


Turecko slaví, Osmanská říše se rozšiřuje, svět se dívá, nebo možná už ani nedívá. Exodus civilistů z Afrínu je o to strašnější, že tito lidé nemají kam jít - jediná cesta vede do Aleppa, které je pod kontrolou Asada - a tam chtějí jeho vojáci 300-700 Euro za osobu za vstup do Aleppa /máme ověřeno z více zdrojů/. Turecko dlouhodobě podporuje džihádistické skupiny v Sýrii a po celou dobu války spolupracovalo s ISIS - nezapomeňme, že právě přes Turecko na území ISIS přešlo přes 20 000 bojovníků z celého světa.

Je ostudou NATO, že takového člena si hýčká bez kritiky a je ostudou EU, že Turecku posílá další a další miliardy na uprchlíky. Je ostudou Putina, že anexi Afrínu Edoganovi posvětil výměnou za obchod se zbraněmi. Je ostudou českých politiků včetně prezidenta, že mlčí! Kurdské milice YPG/YPJ proti kterým teď Turecko bojuje, svedly největší tíhu boje s ISIS v Sýrii. A teď je celý svět hodil přes palubu. Myslí si naivně, že boj s ISIS je konce a Kurdy nepotřebuje? Jak zoufale naivní! Turecko je živou půdou pro radikální džihád a uvidíme, co ještě Erdogan světu ukáže!

Jsme s Lenkou Klicperovou zoufalé, že to svět nevidí nebo vidět nechce. Naši petici proti turecké invazi mlžete podepsat zde https://e-petice.cz/petitions/otevreny-dopis-predstavitelum-cr-ve-veci-turecke-vojenske-agrese-na-severu-syrie.html

1
Vytisknout
18650

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2018