Inspektorům pro chemické zbraně bylo zabráněno ve vstupu na místo chemického útoku v Dúmě

17. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
Aktualizace:  Rusko uvedlo, že chemičtí inspektoři budou moci vstoupit do Dúmy ve středu, avšak USA upozorňují, že ruští činitelé tam už byli a pravděpodobně chemický útok zakamuflovali. Zdroj  ZDE

Odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní nedostali povolení k vstupu do míst, které ovládá Sýrie a Rusko

Západní diplomaté obvinili Rusko a syrský režim, že zabránil inspektorům pro chemické zbraně v přístupu do míst, kde v městě Dúma došlo k chemickému útoku, při němž byly usmrceny desítky lidí a které vyvolaly víkendové letecké údery od USA, Francie a Británie.

 

Rusko a Sýrie citovalo "trvající bezpečnostní problémy", které zatím brání chemickým inspektorům ve vstupu do oblasti, uvedl Ahmet Üzümcü, generální ředitel Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Namísto toho nabídly syrské úřady chemickým inspektorům pohovory s 22 lidmi. 

Theresa Mayová v pondělí obvinila Sýrii a Rusko, že blokuje přístup na místo chemického útoku s cílem ho zakamuflovat.

Ruský velvyslanec u OSN Dmitrij Poljanskij namítl, že překážky vytvořilo západní bombardování. Předtím uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov, že inspektoři nedostali přístup, protože neměli příslušné povolení od OSN. OSN na to reagovalo, že měli.

Několik dní před příchodem chemických inspektorů byli na místě chemického útoku v Dúmě ruští vojenští činitelé. "Máme obavy, že mohli stopy chemického útoku odstranit," řekl Kenneth Ward, americký zástupce u OPCW.

Západní země vyvíjejí intenzivní diplomatické akce jak u OPCW v Haagu a v OSN v New Yorku ve snaze zajistit si širokou podporu diplomatů pro potrestání užívání chemických zbraní v Sýrii. Mají podezření, že syrský režim lhal OPCW, když tvrdil, že všechny chemické zbraně byly zničeny. 

Ruské veto v OSN z loňského listopadu znamená, že OPCW smí zjistit, zda byly chemické zbraně použity, ale nesmí určit, kdo útok provedl. Rusko také odmítá zjištění OPCW, že proti bývalému agentu Sergeji Skripalovi byl v anglickém Salisbury použit nervový jed. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
7745

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2018