HRW: EU musí udělat ve věci migrace konkrétní kroky

18. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Foto: "My jsme lidi jako vy..."

Neschopnost vlád Evropské unie a evropských institucí vypracovat efektivní politickou strategii vůči migrační krizi, založenou na dodržování lidských práv, způsobuje opravdové utrpení a vyvolává pocit politické krize ohledně migrace, varuje ve své zprávě zveřejněné v pondělí organizace Human Rights Watch. Šéfové evropských vlád budou v Bruselu jedna 28. a 29. června o migrační a azylové politice. 

 
Analýza organizace Human Rights Watch obsahuje konkrétní doporučení, jak by Evropská unie měla poskytovat ochranu uprchlíkům, dodržovat právo na azyl a férověji sdílet odpovědnost mezi svými členskými zeměmi. Strategie doporučovaná HRW zaručuje lidská práva uprchlíků a zároveň umožňuje státům EU plně kontrolovat své hranice.

"Zatím dokázaly evropské vlády jen odsunovat svou odpovědnost a odsunovat zoufalství," konstaovala ředitelka HRW pro Evropu a Střední Asii Judith Sunderland. "Šéfové států EU by měli přijmout takovou migrační politiku, založenou na lidských právech, která je jak lidská, tak efektivní." 

Evropská unie ztěžuje lidem možnost žádat v Evropě o azyl, vytváří nepřátelské prostředí pro migranty a žadatele o azyl a ohrožuje integritu mezinárodního systému pro uprchlíky, varuje HRW. 

Nedávné odmítnutí italské vlády dovolit nevládní záchranné lodi přistát v Itálii dokazuje rozhodnutí Itálie porušovat své mezinárodní závazky a také rozklad regionální spolupráce a solidarity. 

Tento incident drsně ukazuje, jak nezbytně nutné je vytvořit předpověditelné a férové systémy pro sdílení odpovědnosti a pro právní zpracování přicházejících migrantů a žadatelů o azyl. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8466

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2018