Trump v televizi znovu odsoudil Merkelovou a odmítl kritizovat Putina

18. 7. 2018

čas čtení 3 minuty
Trump: Proč by měla americká armáda v NATO zachraňovat nějakou Černou Horu? (nebo ČR? pozn. red.)

Francis Fukuyama: Černá Hora, která má jen asi 600 000 obyvatel, se může stát hodně nebezpečná, pokud se vzruší.

Tom Wright: Prezident Trump charakterizoval Černou Horu, spojence v NATO, jako "agresivní" a řekl, že její agresivita by mohla vést k třetí světové válce. S Ruskem, na druhou stranu, žádné problémy nejsou.



V rozhovoru pro Fox News Trump znovu zpochybnil význam NATO a chybně se vytahoval, že přiměl členské země zvýšit své příspěvky

Na otázku, kdo lépe zastupuje zájmy své země, zda Angela Merkelová nebo Vladimír Putin, Trump znovu v rozhovoru pro Fox News, vysílaném v úterý, projevil impuls zaútočit na spojence a nekritizovat nepřítele.

"Angela byla superhvězda, dokud nedovolila milionům lidí přijít do Německa," řekl Trump a pokračoval: "To ji opravdu poškodilo, jak víte. Byla v jakýchkoliv volbách neporazitelná. Dovolila vstup do země milionům lidí. Byla to velká migrace a zjevně to Angelu velmi poškodilo. Nechci říct, kdo je lepší a kdo není, ale říkám toto: velmi jí poškodila imigrace - velmi, velmi."


 

"Proč by měl můj syn jet bojovat do Černé Hory a hájit ji před útokem?" ptal se moderátor Fox News.

Trump odpověděl: "Chápu, co říkáte. Vznáším tutéž otázku. Černá Hora je miniaturní země s velmi silnými lidmi. Mohou se začít chovat agresivně a výborně, jste v třetí světové válce."

Podobně Trump zpochybňoval NATO nedávno v Bruselu, což vyvolalo otázku o tom, zda přežije aliance, která byla základním rysem americké zahraniční politiky od druhé světové války.

V rozhovoru se Trump také vychloubal, že přiměl členské země NATO, aby zvýšily výdaje na obranu, avšak znovu vystupoval zmateně ohledně toho, jako NATO funguje.

"Generální tajemník NATO řekl, že kvůli prezidentu Trumpovi jsme loni získali navíc pro NATO 44 miliard dolarů a letos to bude ještě víc,  všechny země souhlasily.

Avšak členské země NATO nezvyšují své příspěvky tak, jak tvrdí Trump. Namísto toho se pomalu přizpůsobují příslibu z roku 2014, že do roku 2024 všechny zvýší svůj příspěvek pro NATO na 2 procenta svého HDP.

Trump také opakovaně označoval evropskou imigrační politiku za "katastrofu". "V těch oblastech roste zločinnost a musíte s tím něco dělat. To jsem jim řekl." (V zemích, které přijaly imigranty, neroste zločinnost.)

Trump znovu opakoval svůj požadavek na postavení zdi mezi Mexikem a USA a nesprávně obvinil Demokraty, že prosazují "otevřené hranice". Zaútočil na bývalého šéfa CIA Johna Brennana, který charakterizoval Trumpovo chování v Helsinkách jako "zrádné".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9997

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018