Ve věku 94 let zemřel bývalý americký prezident George HW Bush

1. 12. 2018

čas čtení 1 minuta


Byl to umírněný konzervativec, který byl prezidentem v letech 1989-1994. Bush neměl charisma ani polarizující ideologii svého předchůdce Ronalda Reagana, jehož viceprezidentem byl. Byl však všeobecně respektován za pevné vedení, které projevil v době destabilizace, kdy padla berlínská zeď, sovětský komunismus ve východní Evropě se rozložil a Spojené státy zůstaly jedinou světovou supervelmocí.

Navzdory svému stále nepevnějšímu zdraví zůstal Bush aktivní až do pozdního věku. Ještě v roce 2014 oslavil své 90. narozeniny skokem padákem.

 

V lednu 1991 provedl Bush starší krátkou vojenskou ofenzívu v Perském zálivu proti invazi do Kuvajtu Saddama Husajna, a rychle porazil Saddamovy jednotky. Zásah byl v ostrém kontrastu s dlouhou válkou v Iráku, kterou vedl o více než deset let později jeho syn George W. Bush, která se dnes široce považuje za vážné zahraničněpolitické selhání.

Na domácí scéně byl však Bush senior méně úspěšný a v roce 1992 prohrál prezidentské volby ve prospěch Billa Clintona. Bush senior byl obviňován z nárůstu americké nezaměstnanosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

USA
0
Vytisknout
8115

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2018