Obrátí se američtí voliči proti Trumpovi v důsledku jeho chyb?

2. 12. 2018

čas čtení 3 minuty

Klíčovým příslibem v předvolební prezidentské kampani roku 2016 bylo od Trumpa, že "učiní Ameriku znovu velikou" a "obnoví výrobní základnu USA". Právě v důsledku těchto příslibů pro Trumpa hlasovaly důležité státy ze Středozápadu, jako je Ohio a Michigan, a tím se Trump dostal k moci. Ovšem minulý týden oznámila firma General Motors, že ruší 14 000 pracovních příležitostí, čímž včenila do Trumpova imaginárního světa silnou dávku hospodářské reality, píše redakční komentář v týdeníku Observer.




Rozhodnutí firmy General Motors se připisuje několika faktorům: výroba automobilů je levnější v Mexiku a na Dálném východě, příchod elektrických a brzo i samořiditelných automobilů revolucionizuje globální trhu a mobilní aplikace vedoucí k sdílení automobilových jízd vedou ke kolapsu trhu s automobily. Éra relativně vysoce placených, bezpečných, odbory chráněných celoživotních zaměstnání skončila - a Trump neměl nikdy předstírat, že tomu tak není.

Totéž platí i o Trumpových příslibech týkajících se uhlí a oceli. Trumpovy přísliby, že vyvolá celostátní obnovu tradičních průmyslových odvětví byla lež. Jeho volební základna nyní platí za jeho sliby.

Tento týden také přišly špatné zprávy o dopadu nových Trumpových celních bariér na americký obchod. Firma General Motors upozornila, že nová americká cla na dovoz oceli přidaly 1 miliardu dolarů k jejím nákladům. Po celé Americe trpí tisíce malých a středních podniků v důsledku vyšších cen dováženého materiálu a zboží. Trump nyní vyhrožuje, že uvalí ještě další cla na dovoz čínského zboží.

Sílící odpor řadových občanů proti Trumpovým ekonomickým a finančním chybám (včetně jeho nechvalně známého škrtů daní z roku 2017 pro bohaté lidi a velké podniky) jde ruku v ruce se sílící politickou bouří. Minulý týden se přiznal Trumpův bývalý právník, že lhal Kongresu ohledně Trumpových vazeb na Rusko.

Z Cohenova svědectví a ze svědectví dalších svědků pro FBI vyplývá, že Trump a jeho synové a společníci, navzdory svým dementi, udržovali tajné kontaktu s Putinovým Ruskem ještě v době, kdy byl Trump v roce 2016 prezidentským kandidátem a možná i poté, co Trump vyhrál prezidentské volby.

Další trapností je, že Trump si dal načas, než kritizoval Putina za ruský útok proti ukrajinským lodím v Kerčské úžině. Voliči se diví, proč Trump vůči Putinovi vystupuje tak bojácně. Trump ohrožuje svůj úřad i ostudnými pokusy bránit Mohammeda bin Salmána, důvodně obviňovaného z vraždy novináře Chášakdžího, i jeho údajná "láska" pro krutého severokorejského diktátora Kim Jong-una.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 


0
Vytisknout
8242

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2018