Nucené sterilizace domorodých žen vyvolávají v kanadské lékařské komunitě obavy

21. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Kanadská zdravotnická asociace je "velmi znepokojena" nedávnými zprávami o nucených sterilizacích domorodých žen v Kanadě.


Její předsedkyně Gigi Oslerová tvrdí, že by nikdo neměl podstoupit proceduru bez možnosti výběru, před informovaným souhlasem, a dodává, nucení žen ke sterilizacím nejen že porušuje lidská práva obětí, ale také lékařkou etiku.

Oslerová prohlašuje, že asociace podporuje výzvu ontarijského senátora k provedení národní studie a také plánuje podílet se na federálních, provinčních a teritoriálních pracovních skupinách zřízených federální vládou.

Minulý týden ministryně pro služby domorodému obyvatelstvu Jane Philpottová a ministryně zdravotnictví Ginette Petitpasová Taylorová zaslaly dopis provinčním a teritoriálním ministrům, stejně jako členům zdravotnické komunity, aby vyjádřily znepokojení nad nedávnými zprávami o nucených sterilizacích domorodých žen v Kanadě.

Oběti sterilizací vyjádřily znepokojení nad stávajícím přístupem a obávají se, dělá jen málo pro to, aby respektoval trauma, jímž prošly, nebo aby zabránil, aby potkalo i jiné ženy.

V rozhovoru s agenturou The Canadian Press v pátek premiér Justin Trudeau označil stávající praktiky za "ohavné", ale zdůraznil význam pracovní skupiny vysoce postavených představitelů, která má dohlížet na opatření zlepšující kulturní bezpečnost ve zdravotnickém systému.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7303

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2018