Pokud jde o Evropu, Farage a irská Sinn Féin jsou spojenci

24. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Jednou z nejdéle žijících falešných zpráv irské politiky je kachna, podle níž země bude nucena podílet se na neexistující evropské armádě, napsal Stephen Collins. Sinn Féin a řada dalších subjektů kampaňujících proti EU se jí ohání od prvního referenda o členství v roce 1972.


To proto Mark Durkan, kandidát Fine Gael za Dublin, měl pravdu, když označil Sinn Féin původce zavádějící propagandy. Bývalý lídr strany SDLP je v lepší pozici než většina jiných, aby se postavil Sinn Féin, protože zažil, jak tato strana operuje na severu.

Durkan byl jednou z klíčových postav v dlouhém a odvážném boji SDLP za mír a sdílení moci v Severním Irsku. Hlasoval také proti britské vojenské intervenci do Sýrie a Libye, když byl poslancem.

Udeřil hřebíček na hlavičku, když minulý víkend prohlásil: "Jsem ten, kdo nikdy nepodporoval bombardování. Nepodporoval jsem bombardování v této zemi, nepodporoval jsem je v žádné jiné. Sinn Féin tohle říci nemůže."

Vzhledem k tomu, že SinnFéin nejen podporovala, ale dále hájí barbarskou kampaň vedenou uskupením Prozatímní IRA, zatímco její politické vedení se stále zodpovídá pochybným postavám, její protimilitaristická póza v Evropském parlamentu je stejně drzá jako pokrytecká.

Je faktem, že se Irsko podílí na novém evropském kooperativním uspořádání PESCO, které umožňuje členským státům spolupracovat na odsouhlasených projektech jako výcvikové mise, vojenská schopnost záchrany při katastrofách, sledování přístavů a mořské plavby a reakce na kybernetické hrozby. Nicméně, tohle zaručeně není evropská armáda.

Nepřekvapí tedy, že Brexit Party na svých shromážděních používá klipy s projevy předsedkyně Sinn Féin Mary Lou McDonaldové.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6438

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2019