USA posilují jednotky na Blízkém východě, aby čelily Íránu

27. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
USA v příštích týdnech vyšlou stovky dalších vojáků a tucet stíhaček na Blízký východ, aby čelily tomu, co Pentagon označuje za eskalující íránskou kampaň plánovaných útoků proti Spojeným státům a jejich zájmům v regionu, informují Susannah Georgeová a Lolita C. Baldorová.


A představitelé Pentagonu také v pátek poprvé veřejně obvinili Írán a jeho proxies z nedávného bombového útoku na tankery u pobřeží Spojených arabských emirátů a z raketových útoků v Iráku.

Prezident Donald Trump v pátek řekl novinářům, že 1 500 vojáků bude mít "většinou ochrannou" roli v rámci reakce na to, co USA označují jako sílící hrozbu z Íránu.

Oznámení přichází po třech týdnech zvýšeného napětí ve vztazích s Íránem. Vyslání amerických jednotek znepokojilo kongresmany, kteří požadovali důkazy a detaily, v rámci obav, že USA směřují k otevřenému konfliktu s Íránem.

Trump posiluje nejistotu střídáním tvrdého slovníku vůči Íránu a smířlivějších vyjádření, podle nichž je otevřen přímým jednáním s Teheránem. "Právě teď si nemyslím, že si Írán přeje bojovat a určitě si nemyslím, že chce bojovat s námi," prohlásil Trump v pátek v Bílém domě.

Viceadmirál Michael Gilday sdělil reportérům v Pentagonu, že USA mají "velmi vysokou jistotu" ohledně zpráv, že íránské Revoluční gardy jsou zodpovědné za exploze čtyř tankerů a že íránští proxies v Iráku odpálili rakety na Bagdád. Řekl dále, že se Írán pokusil rozmístit upravené čluny schopné odpalovat střely s plochou dráhou letu.

Poslední rozmístění zahrnuje 12 stíhacích letounů, pilotovaných i bezpilotních průzkumných letounů a ženijní jednotky, které mají zlepšit obranu již rozmístěných sil. Navíc prapor čtyř baterií střel Patriot, které měly Blízký východ opustit, zůstanou. Celkový počet vojáků dosáhne asi 1 500, přičemž asi 600 tvoří obsluhy střel Patriot. Žádné z těchto jednotek nebudou rozmístěny v Iráku ani v Sýrii.

Pentagon se snaží dosáhnout odtajnění části zpravodajských informací, na nichž založil své rozhodnutí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6405

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2019