Summit EU: Merkelová a Macron ve sporu ohledně předsedy komise

29. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Před summitem věnovaným výsledkům evropských voleb se francouzské a německé vedení neshodlo v otázce, jak vybrat příštího předsedu Evropské komise. Emmanuel Macron prohlásil, že proces by neměl být automatický.


Angela Merkelová před summitem řekla, že Německo stále upřednostňuje výběr kandidáta z vítězné strany nedělních voleb (systém označovaný termínem Spitzenkandidat).

Lídři EU se v úterý sešli v Bruselu k diskusi o výsledcích voleb a zahájení nominačního procesu do čela evropských institucí.

Podle Merkelové konzervativní aliance CDU/CSU a koaliční SPD stále podporují proces, v němž kandidát zvolený vítěznou stranou je předložen ke schválení Evropskému parlamentu coby příští předseda Evropské komise.

I když Evropská lidová strana (EPP) v neděli utrpěla vážné ztráty, stále je nejsilnějším blokem a její kandidát Manfred Weber tak uspěl v tradiční výběrové proceduře.

Francouzský prezident Emmanuel Macron také chce rychlou dohodu o nominaci, "ideálně" v červnu. Avšak v pondělí prohlásil, že systém "Spitzenkandidat" by neměl být automatický.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5866

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2019