Jemen: Nezapomínejme na oběti saúdsko-americké války

3. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump nalezl skulinu v legislativě, aby mohl Saúdské Arábii a jejím spojencům prodat zbraně a výzbroj za osm miliard dolarů, a to navzdory sílící opozici v Kongresu. Obě komory Kongresu přitom přijaly rezoluci proti pokračující americké podpoře pro Saúdy vedené tažení v Jemenu.

Rozvojový program OSN uvádí, že na konci tohoto roku si saúdsko-americká válka v Jemenu vyžádá 233 tisíc obětí. Hladomor v současnosti ohrožuje statisíce Jemenců.

 

Saúdskoarabští piloti, kteří létají v Američany dodaných stíhačkách, očividně nedokážou rozlišit mezi obytnými budovami, kde žijí jemenské rodiny, a vojenskými základnami húsijských militantů.

Zprávy Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uvádějí, že v Jemenu, kde žije 28 milionů lidí, potřebuje nějakou formu humanitární pomoci 24 milionů osob, přičemž boje vysídlily 3,7 milionu Jemenců. Konflikt charakterizuje epidemie cholery, která postihla víc než milion osob. Dva tisíce nemocných chorobě podlehly.

Trumpova administrativa a Saúdská Arábie tvrdí, že šíitští vzbouřenci (Húsijové) jsou prodlouženou paží Íránu. Tato pomoc má však své limity: Jedná se o domorodou arabskou milici, které se podařilo získat spoustu amerických zbraní v době, kdy byla spojencem prezidenta Sáliha.

Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7360

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2019