Velmocenské soupeření vede ke vzniku nové generace evropských zbraní

21. 6. 2019

čas čtení 3 minuty
Zatímco NATO a Rusko na Pařížském aerosalonu představují nové a navrhované zbraně, vychází najevo rostoucí napětí, napsal Marcus Weisgerber.


Z dálky dva červenomodrobílé vrtulníky vypadaly zcela pohodlně vsunuty mezi stánky Boeingu, Lockheed Martinu a L3 Technologies. Ale když se ozvala hudba a skupina žen oblečená do rudobílých trikotů začala tančit, stalo se zřejmým, že tohle jsou ruské, nikoliv americké stroje.

Letošní Pařížský aerosalon přinesl premiéru ruského lehkého vrtulníku Ansat, který představuje jen část obnovené ruské přítomnosti na šou, která byla kdysi proslulá předváděním letounů soupeřících supervelmocí. Přidejte to ke shonu kolem různých evropských pokusů o pokročilé zbraně zahájených poté, co Rusko ilegálně anektovalo Krym, a letošní aerosalon začne vypadat jako nejčerstvější případ velmocenského soupeření, zahraničněpolitických šachů předpovězených americkou strategií národní obrany, která tohle očekávala v nadcházejících dekádách.

"Je to jako obnovení studené války," poznamenal jeden z nedaleko stojících Američanů.

Některé z nových evropských zbraní, nebo jejich modelů, byly vystaveny v halách a na vzletové ploše. Francie, Německo a Španělsko odhalily modely nového dvoumotorového proudového letounu kategorie stealth v plné velikosti. Turecko, jemuž USA hrozí odstraněním z projektu F-35 JSF kvůli nákupu raket S-400 z Moskvy, předvedlo model vlastního letounu stealth, který vyvíjí. Tento dvoumotorový stroj připomíná křížence amerického F-35 a jeho staršího bratrance F-22.

"Slíbili jsme našemu národu vyrobit nejlepší stíhačku v Evropě," prohlásil výkonný ředitel firmy Turkish Aerospace Industries Temel Kotil několik chvil předtím, než byla z letounu ceremoniálně stažena velká černá přikrývka.

Británie také představila nový letoun stealth nazvaný Tempest, který se poprvé objevil vloni na aerosalónu ve Farnborough.

Není neobvyklé, že se západoevropských aerosalonů účastní ruské delegace. Avšak umístění vrtulníku Ansat na vzletovou plochu na místo tradičně zaujímané americkou společností Lockheed Martin způsobilo zvedání obočí, zejména mezi americkými obrannými kontraktory. Na předchozím salónu v roce 2017 místo zaujímal dopravní letoun C-130.

Uvnitř výstavní haly ruská společnost United Aircraft Corporation, mateřská firma výrobců stíhaček MiG a Suchoj, předvedla modely a literaturu o nových bojových letounech. Zástupci společnosti hovořili s novináři o plánech na spojení bezpilotních letounů s pilotovanými. Americké letectvo má podobné ambice.

A to vše vede spojence v NATO, aby rozvíjeli vlastní pokročilé obranné kapacity.

Vedle nových letounů stealth Evropa vyvíjí pokročilé bezpilotní letouny. Airbus, Dassault a Leonardo pracují na projektu Medium-Altitude Long-Endurance. Italský Leonardo představil nový průzkumný bezpilotní stroj, který může zůstat ve vzduchu 24 hodin.

Navzdory evropským pokrokům americké firmy ještě nepovažují Evropu za toho, kdo ohrožuje jejich vlastní prodeje. Většině nových projektů chybí k nasaditelnosti v bojových podmínkách roky, nebo dokonce dekády.

Zatímco evropská agentura MBDA nabídla několik návrhů nových raket, americké firmy Raytheon a Northrop Grumman oznámily, že spolupracují na nové nadzvukové střele s novým motorem vyrobeným technologií 3D tisku.

"Tohle potáhne dostupnost nadzvukových střel s plochou dráhou letu," říká John Wilcox, viceprezident společnosti Northrop Grumman pro pokročilé programy a technologie.

Mezitím americké letectvo mezitím zveřejnilo snímky jiného typu nadzvukové zbraně firmy Lockheed Martin - pod křídlem bombardéru B-52 během testovacího letu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5976

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2019