Přispěje Nigel Farage k volebnímu vítězství labouristů a k likvidaci brexitu?

1. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

 

V  pátek zahájil Nigel Farage volební kampaň své Brexit Party. Poté, co ho telefonátem do jeho pořadu v jedné londýnské komerční rozhlasové stanici podpořil Donald Trump, vyzval Farage Borise Johnsona, aby se vzdal své dohody vyjednané s Bruselem a spojil se s jeho Brexit Party v úsilí realizovat divoký brexit bez dohody. V takovém případě by se prý aliance konzervativců a Brexit Party stala nezastavitelnou silou.

Pokud konzervativci na takovou alianci nepřistoupí, Brexit Party postaví protikandidáty do všech britských volebních okrsků a rozešle do všech domácností informace o tom, jak "špatná" je Johnsonova dohoda o brexitu.

Konzervativci okamžitě návrh takové aliance odmítli.

Znamená to, že volební hlasy ultrapravice, kterou představují naprosto proměněná Johnsonova Konzervativní strana a Farageova Brexit Party, budou zřejmě ve volbách rozštěpeny, obě tyto strany si budou volebně konkurovat. Výrazně to posílilo šance na volební vítězství Corbynovy Labour Party.

Jak píše profesor Rob Ford, kandidáti  Brexit Party v labouristických volebních okrscích, které hlasovaly pro brexit, odeberou kandidáty konzervativcům, nikoliv labouristům, protože labourističtí voliči jsou tam nyní převážně proti brexitu:




Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7298

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019