Klimatická krize: Děsivá fakta z Arktidy

12. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) zveřejnil svou výroční zprávu, která obsahuje několik děsivých zjištění. Je důležité zdůraznit, proč se tyto hrůzné věci dějí: protože jezdíte v autech poháněných fosilními palivy; protože své domy vytápíte uhlím a kvůli tomu, že volíte politiky, jako je Donald Trump a Mitch McConnel, vzkazuje Američanům Juan Cole.

Zde je pouze několik znepokojujících faktů uvedených ve zprávě NOAA:

1.      Grónský ledovec přichází ročně téměř o 267 miliard tun ledu a v současnosti způsobuje navýšení průměrné globální hladiny oceánů o 0,7 milimetru za rok. To znamená, že se ledovce radikálně smršťují a stoupá hladina moří. Led nyní taje sedmkrát rychleji než v 90. letech.

2.      Tající permafrost v Arktidě může ročně do atmosféry vypustit odhadovaných 300 až 600 milionů tun čistého uhlíku. Ve studii Nature Climate Change vědci odhadli, že z arktického permafrostu během zimního období v letech 2003 až 2017 uniklo 1,7 miliardy tun čistého uhlíku. V průběhu téhož období byla během letních sezón jedna miliarda tun uhlíku pohlcena vegetací. Takže se z regionu, který býval skladištěm oxidu uhličitého stal zdroj velkých emisí.

3.      Povrchové teploty Čukotského, Beaufortova a Baffinova moře, a Moře Laptěvů naměřené v srpnu 2019 byly o 1,7 stupně Celsia vyšší než v období 1982 až 2010. Teplejší povrchové teploty moře znamenají méně ledu. Ukázalo se, že v říjnu 2019 byl rozsah arktického ledu nejmenší za celou dobu měření teplot.

4.      Volně žijící zvěř vykazuje známky stresu. Kupříkladu populace racka sněžného od 80. let klesla o 70 procent. Pokud tam někde náhodou jste, na plážích dozajista narazíte na mrtvoly ptáků. Ptáci migrující do Arktidy nemají dostatek potravy. Hynou pak ve velkém. Patrně to souvisí se ztrátou mořského ledu a kontaminací v potravinovém řetězci.

Celý text v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
8524

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2019